STA, 2. 3. 2017

Brechtova Opera za tri groše bo zaživela v novem filmu

V Berlinu so začeli snemati film po znameniti igri dramatika Bertolta Brechta Opera za tri groše. Film v režiji nemškega filmskega ustvarjalca Joachima Langa bo v kinematografe prišel prihodnje leto, ko bodo v Nemčiji obeleževali 120. obletnico Brechtovega rojstva, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Bertold Brecht / Foto: Bundesarchiv, Bild 183-W0409-300 / Kolbe, Jörg, via Wikimedia Commons

Lang se bo pri ustvarjanju deloma naslonil na film, za katerega je scenarij napisal sam Brecht, a do njega ni nikoli prišlo. Brecht se je namreč sprl s filmskimi ustvarjalci in zadeva je pristala na sodišču. Prvi, ki je po igri posnel film, je bil avstrijski režiser Georg Wilhelm Pabst leta 1931.

Opera za tri groše, ki je Brechtova predelava nekdaj priljubljene angleške igre Beraška opera (1727) avtorja Johna Gaya, je premiero v Berlinu doživela leta 1928. Mnogi so jo razumeli kot znamenje prihajajoče globalne krize, s katero so se končala t.i. zlata 20. leta minulega stoletja.

Pri pisanju glasbe za igro je Brechtu pomagal nemški skladatelj Kurt Weill. Oba sta morala nekaj let po premieri zaradi Hitlerjevega vzpona zapustiti Nemčijo in se pridružiti skupnosti nemških migrantov v ZDA, piše dpa.

Igra, ki v ospredje postavlja modernega antijunaka MacHeatha, imenovanega Mackie Nož, je s pesmimi, kot je Balada Mackieja Noža postavila tudi nove standarde na področju muzikalov. Pesem je izvajala vrsta zvezdnikov, od Bobbyja Darina, Elle Fitzgerald pa vse do skupine The Doors, Nicka Cavea in Kevina Spaceya.

Nemški dramatik, pisatelj in pesnik Bertolt Brecht velja za enega najpomembnejših in največjih nemških dramatikov ter reformatorjev gledališča 20. stoletja. Prav Opera za tri groše velja za njegovo prevratno delo. Pri njej je namreč uveljavil koncept epskega gledališča, za katerega je značilno zavračanje iluzije. Igralec se s svojo vlogo ne sme poistovetiti, lahko jo le prikazuje, pomembno vlogo pa ima tudi gledalec, ki mora dogajanje na odru spremljati s kritično distanco.