STA, 14. 10. 2014

V SLG Celje premiera komedije Policaji

V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje bo v soboto premiera komedija Policaji Slawomirja Mrožka v režiji Jerneja Kobala. Igra je napisana v stilu dramatike absurda in govori o učinkovitosti policije, ki je zatrla vsako nestrinjanje z oblastjo, zato v državi ni niti enega zapornika ali upornika več.
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik

Zaradi tega se funkcija in posledično obstoj policajev znajdeta v nevarnosti. Policaji so prisiljeni sami ustvariti nasprotnike oblasti, ker brez njih ne morejo obstajati. Situacija postane popolnoma absurdna, ko eden od policijskih uslužbencev dobi nalogo, da se izdaja za provokatorja in nasprotnika oblasti, zadnji jetnik, ki je dolgih deset let trpel policijska mučenja in zaslišanja, pa popolnoma spremeni svoja prepričanja in postane generalov adjutant, so sporočili iz SLG Celje.

Igra smeši moč institucij, povzdigovanje države, ki temelji na pripravljenosti ljudi, da brez razmisleka in kritične distance prevzamejo dodeljene socialne vloge. Razgalja politični oportunizem, ki omogoča obstoj vladajočega sistema, željo po udobju, ki je močnejša od želje po izpolnitvi in uresničitvi lastne osebnosti, je zapisano v gledališkem listu.

Igro po navedbah gledališča lahko razumemo tudi kot upodobitev intelektualne manipulacije realnosti, kjer šibkejše žrtvujejo v korist tistih, ki vedo, kako se v dani situaciji okoristiti.

Policaje lahko razumemo kot prispodobo totalitarnega sistema, hkrati pa Mrožek opozarja, da posameznik ni le žrtev kulturne dediščine, ki ga določa, da sprejme utopične slogane dobesedno, temveč to stori po lastni volji, lahko tudi zaradi lastnih koristi.

Poljski dramatik, prozaist, avtor stripov in satirik Slawomir Mrožek (1930-2013) je znan predvsem po svoji pretanjeni parodiji in stiliziranem jeziku. Pogosto je uporabljal nadrealistični humor in groteskne situacije, da bi razkril napačno prepričanje in mišljenje svojih junakov.

Predstavo so ustvarili prevajalec Uroš Kraigher, režiser in scenograf Jernej Kobal, dramaturginja Tatjana Doma, kostumograf Leo Kulaš, avtor glasbe Petar Eldan, lektor Jože Volk in avtorica portretov Infanta in Regenta Lola Arh Doma.

V igralski zasedbi pa so Branko Završan, Tarek Rashid, Aljoša Koltak, Tanja Potočnik, Bojan Umek in Damjan M. Trbovc.