STA, 26. 3. 2019

V Škofji Loki že stekle priprave na uprizoritev Škofjeloškega pasijona 2021

Škofja Loka tudi letos v velikonočnem času pripravlja Dneve Škofjeloškega pasijona, s katerimi ohranja pasijonsko kondicijo. Hkrati se začenjajo tudi že formalne priprave na naslednjo uprizoritev Škofjeloškega pasijona, ki bo čez dve leti, ob 300. obletnici nastanka dramskega besedila patra Romualda.
:
:

Foto: Jure Nastran

Kot je na današnji novinarski konferenci v Škofji Loki povedal škofjeloški župan Tine Radinja, bo to hkrati tudi prva uprizoritev Škofjeloškega pasijona po vpisu na reprezentativni seznam Unesca. "Verjamem, da bo to edinstvena priložnost, da Škofjeloški pasijon dvignemo še stopnico višje in ga predstavimo kot res izjemno kulturno dediščino, na katero smo v Škofji Loki zelo ponosni," je poudaril.

Priprave na uprizoritev že potekajo, saj je občina oblikovala strokovni odbor, ki bo v podporo režiserju pri strokovnih delih, in skupino za pasijon, ki bo pomagala pri operativnih nalogah. Prva naslednja naloga je izbira vodje projekta, ki bo postavil organizacijsko strukturo in bedel nad realizacijo. Razpis za vodjo bo predvidoma objavljen v kratkem, temu pa bo nato sledil še razpis za izbiro režiserja.

Tako se začenjajo formalne priprave na uprizoritev, medtem ko neformalne priprave potekajo že dlje časa. Občina je zelo aktivna predvsem na mednarodnem področju. Ob članstvu v mednarodnem pasijonskem združenju Europassion se je odločila še za vključitev v združenje Pasijonske poti oziroma Caminos de Pasion.

Koordinator za mednarodno sodelovanje in bivši škofjeloški župan Miha Ješe je pojasnil, da je v združenju Europassion ključna menjava dobrih pasijonskih praks, v Caminos de Pasion pa gre za skupni komercialni nastop in skupno trženje različnih pasijonskih prireditev. "To je velika dodana vrednost za naš pasijon čez dve leti, saj smo s tem pridobili kar precej zaledja tradicionalnih pasijonskih mest," je prepričan Ješe.

Mednarodne aktivnosti vključujejo pasijonske poti v druga pasijonska mesta. Tako so si letos pred začetkom Dnevov škofjeloškega pasijona že ogledali premierno uprizoritev pasijona v Belgiji. Same prireditve v okviru Dnevov Škofjeloškega pasijona pa se začenjajo v petek s Pasijonskim dnevom, na katerem bodo predstavili letošnjo številko Pasijonskih doneskov in odprli razstavo Svetloba slikarja Jošta Snoja. Različne prireditve se bodo nato vrstile vse do 23. aprila.

Letos škofjeloška občina za različne aktivnosti, povezane s Škofjeloškim pasijonom namenja približno 120.000 evrov. Sama uprizoritev čez dve leti pa bo znova zahteven finančni zalogaj. "Računamo, da bomo zanjo namenili vsaj toliko denarja kot pri prejšnji uprizoritvi leta 2015, verjetno pa še več," je povedal Radinja in dodal, da se prijavljajo na različne evropske projekte in da pričakujejo več sredstev in več ljudi tudi iz tujine.

Čeprav se pasijonski dogodki koncentrirajo v velikonočnem času, pa se Škofjeloški pasijon, ki je najstarejše ohranjeno dramsko delo v slovenščini in najstarejša ohranjena evropska režijska knjiga, vključuje v celoletno turistično ponudbo mesta. V zadnjem letu je bila na Loškem gradu odprta nova muzejska zbirka na to temo in odprta Romualdova pot, ki obiskovalca na moderen način popelje po vseh zanimivih točkah mesta, kjer sicer uprizarjajo pasijon. Kot je napovedal župan, bodo tovrstne celoletne aktivnosti še nadgradili.

Škofjeloški pasijon