STA, 11. 4. 2012

V Škofji Loki razstava portretnih fotografij Staneta Severja

V spomin na dramskega igralca Staneta Severja je Loški muzej v sodelovanju z Muzejskim društvom Škofja Loka in AGRFT Ljubljana pripravil razstavo Severjevih portretnih fotografij. Postavitev z naslovom Podobe karizme so v Galeriji na Loškem gradu odprli včeraj, ob odprtju pa predstavili tudi knjigo 40 let Severjevih nagrad.

Na razstavi bodo na ogled portretne fotografije Staneta Severja, ki so jih posneli mednarodno uveljavljen fotograf in filmski snemalec Vlastja Simončič, mojster reportažne in gledališke fotografije Leon Dolinšek in fotograf Željo Stevanić. Podobe prikazujejo vizualne utrinke iz gledaliških predstav, v katerih je Stane Sever presegal meje igralskih zmožnosti, nekatere pa odkrivajo tudi umetnikovo bolj zasebno plat, pojasnjujejo v Loškem muzeju.

Dramski igralec Stane Sever, ki se je rodil leta 1914 v Ljubljani in umrl leta 1970 v Ribnici na Pohorju, je bil eden največjih slovenskih gledaliških igralcev. Ob koncu svojega življenja je sodeloval z loškimi gledališčniki, ki so delovali v okviru eksperimentalnega gledališča Oder - Galerija. Svoje predstave so imeli v Galeriji na Loškem gradu, kar je dalo skupini tudi ime, so v vabilu k razstavi zapisali v Muzejskem društvu Škofja Loka.

Stane Sever je v znak dobrega sodelovanja v okviru Gledališča enega, ki ga je ustanovil po neželenem odhodu iz ljubljanske drame, v Škofji Loki 4. decembra 1970 odigral premiero monodrame Krotko dekle. V Škofji Loki je odigral še dve ponovitvi, na četrti ponovitvi 18. decembra 1970 v Ribnici na Pohorju pa je na odru doživel srčno kap, za posledicami katere je umrl.

V znak hvaležnosti za sodelovanje z loškimi gledališčniki je bil v Škofji Loki ustanovljen Sklad Staneta Severja, ki je že leto po njegovi smrti prvič najboljšim slovenskim igralcem podelil Severjeve nagrade. Od tedaj ta priznanja profesionalnim in amaterskim gledališkim igralcem ter študentom igre podeljujejo vsako prvo decembrsko nedeljo po obletnici Severjeve smrti.

Konec leta 2010 so Severjeve nagrade podelili že 40. Ob tej priložnosti je tajnik Sklada Staneta Severja Marko Črtalič uredil novo knjigo v zbirki Doneski z naslovom 40 let Severjevih nagrad. V njej Črtalič podrobneje predstavlja življenje in delo Staneta Severja, njegovo sodelovanje z loškimi gledališčniki, seznam vseh dosedanjih dobitnikov Severjevih nagrad in najbolj zanimive nagovore s podelitev.