STA, 18. 1. 2017

Novogoriško gledališče že 40 let gosti Amaterski mladinski oder

V Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica bodo v četrtek ob 40. obletnici delovanja Amaterskega mladinskega odra (AMO) premierno uprizorili predstavo Bogovi, dajte, da bom tak ... ter pripravili krajšo slovesnost. Med mladimi igralci in drugimi sodelavci AMO so, kot v preteklosti, tudi tokrat taki, ki bodo življenje posvetili odrskim deskam.

Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Mlade je vsa desetletja po gledališkem svetu vodil Emil Aberšek, ki je tudi režiser in scenograf predstave Bogovi, dajte, da bom tak .... Premiera bo ob 18. uri, sledila pa ji bo slovesnost ob obletnici ter druženje vseh generacij, ki so se srečevale ali spremljale delo mladih Novogoričanov.

Aberšek je predstavo označil kot slovensko glasbeno-literarno ugledališčeno resnico 1816. "Tako se bomo nekoliko nenavadno spominjali 200. obletnice smrti velikega Shakespeara, temu primerno pa tudi 200. predobletnice nastanka pesmi Miroslavke Galić," piše v gledališkem listu.

Predstava z odlomki iz Shakespearovih del, še neobjavljenih pesmi Miroslavke Galić in pesmi Ista reka Srečka Fišerja je z več vidikov spominska. Za naslov predstave so izbrali prvi verz Apemantovega songa iz Timona Atenskega. "Smuknili smo v leto 1816, ki je znano kot eno najhladnejših let zadnjih stoletij, leto brez poletja takoj po Napoleonovem porazu. Če ne bi takrat Prešeren končal gimnazije in če se tistega leta ne bi rodila Primičeva Julija, ga niti ne bi bilo vredno omenjati," je na včerajšnji novinarski konferenci povedal Aberšek.

Aberšek sicer kljub upokojitvi še naprej deluje v novogoriškem Gledališču na vrvici, vodenje AMO pa je prepustil dramaturginji SNG Nova Gorica Terezi Gregorič. "V našem delovanju so bili vzponi in padci, vendar je bila kakovost vedno pomembnejša od strokovnih sodelavcev. Iz Amaterskega mladinskega odra izhaja nekaj igralcev in drugih gledaliških delavcev, ki jih srečujemo tako v novogoriškem kot tudi drugih slovenskih gledališčih," je še povedal.

Direktorica novogoriškega gledališča Maja Jerman Bratec pa je poudarila, da v okviru SNG Nova Gorica deluje edini slovenski mladinski oder. Tako so ga v začetku tudi imenovali, pozneje pa so mu zaradi različnih razlogov ime dopolnili z besedo amaterski.

"O spremembi imena pa ne razmišljamo, saj kratica AMO po italijansko pomeni 'ljubim' in nam je že zaradi tega to ime všeč," jo je hudomušno dopolnila Tereza Gregorič.

Po mnenju direktorice je bila sicer odločitev, da na oder novogoriškega gledališča prepustijo tudi ljubiteljsko gledališko dejavnost, pravilna. Ob tem je čestitala Aberšku, ki bo za življenjsko delo na področju gledališke umetnosti prejel srebrno plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.