STA, 17. 12. 2023

V Škofji Loki drevi 53. podelitev Severjevih nagrad

Sklad Staneta Severja bo drevi ob 18. uri na Loškem odru v Škofji Loki že 53. leto zapored podelil Severjeve nagrade za stvaritve in dosežke gledaliških igralcev ter študentov dramske igre. Spominski nagovor bo imela akademska dramska igralka, letošnja prejemnica Borštnikovega prstana Nataša Matjašec Rošker.
:
:

Foto: Pixabay

Severjeve nagrade poleg nagrad nekoliko starejšega Borštnikovega srečanja in skoraj sočasno ustanovljenega Tedna slovenske drame v Kranju ostajajo ene najprestižnejših gledaliških priznanj. Podeljuje jih sklad, ki so ga v Škofji Loki ustanovili v letu po igralčevi smrti, njegovo delo pa podpirajo občina, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in donatorji.

Za letošnje nagrade so se igralci potegovali s stvaritvami, odigranimi v premiernih uprizoritvah v obdobju med 15. septembrom 2021 in 15. septembrom 2023. Med predlaganimi poklicnimi in ljubiteljski igralci ter študenti dramske igre je zmagovalce izbrala strokovna žirija v sestavi predsednice Barbare Rogelj in članov Staše Mihelčič, Tee Rogelj, Zale Dobovšek ter Branka Jordana.

Po podelitvi bo na sporedu monodrama Stevena Berkoffa Shakespeare v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega. Avtor uprizoritvene zamisli, prevajalec, avtor veznih besedil in igralec je Sebastian Cavazza.

Podelitev Severjevih nagrad vsako leto poteka na Loškem odru v Škofji Loki, kjer je Sever premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo pred smrtjo 18. decembra 1970 v Ribnici. Ob obletnici tudi v Ribnici na Pohorju vsako leto pripravijo posebno spominsko prireditev Severjev dan. Ta običajno poteka istega dne kot podelitev Severjevih nagrad, letošnji, 51. Severjev dan pa je bil prejšnjo nedeljo.

Lani sta Severjevi nagradi za igralske stvaritve v poklicnih gledališčih prejela Iva Krajnc Bagola in Jurij Zrnec. Nagrado za igralsko stvaritev študentov dramske igre sta si razdelila Mina Švajger in Matevž Sluga. Nagrado za najboljšo stvaritev v ljubiteljskem gledališču pa je prejela Nives Mikulin.

Severjeve nagrade