STA, 12. 11. 2019

Igralcu Vladu Novaku bodo podelili nagrado bert za življenjsko delo

Gledališki in televizijski igralec Vlado Novak bo nocoj v Slovenski kinoteki prejel nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske in televizijske igre. Podeljuje jo Društvo slovenskih režiserjev. Kot piše v obrazložitvi, je igralec par excellence in nepogrešljiv obraz slovenskega filma. Pred tem bo na ogled Kavarna Astoria Jožeta Pogačnika.
:
:

Foto: Damjan Varc

Novak je igralec par excellence, tako v gledališču kot na filmu. Doslej ima za sabo že več kot 60 različnih filmskih vlog. To je sicer precej manj kot v gledališču, kjer jih ima najmanj dvakrat več, a je za slovenske razmere še vedno zelo veliko, navaja utemeljitev.

"Zdi se, da vsako filmsko vlogo realizira brez prevelikega napora in kakšne posebne metode. Vedno je z dušo in srcem pri stvari. Strašno rad ima komične vloge, še posebej prepričljiv pa je pri upodabljanju malega človeka. Ima empatijo do preprostih malih ljudi, takih s tragično humornimi usodami," piše v obrazložitvi.

Širšemu občinstvu je najbolj znan po vlogi avtomehanika Gajaša v uspešnici Marka Naberšnika Petelinji zajtrk, preleviti pa se zna tudi v kožo povsem drugačnih likov, kot so advokat Karol Gatnik v filmu Umetni raj, doktor Zdravič v Primeru Feliks Langus, transvestit Balerina v Barabah!, paznik Albert v Zvenenju v glavi, Silvijin oče v Traktorju, ljubezni in rock'n'rollu in psihiater Radek v filmu Marko skače, so našteli v društvu.

Novaku omenjeno priznanje, kot je povedal, veliko pomeni iz več razlogov. Prvič zato, ker so mu ga dodelili strokovnjaki, čeprav zelo ceni tudi mnenje občinstva, drugič zato, ker nosi ime po velikem igralcu Bertu Sotlarju, in tretjič zato, ker se je "lepo znajti v družbi" dosedanjih prejemnikov, kot so Štefka Drolc, Miha Baloh, Boris Cavazza, Ivanka Mežan in Radko Polič.

Rodil se je leta 1952 v Mariboru, kjer je leta 1974 po študiju na Visoki ekonomsko-komercialni šoli vpisal študij igre na AGRFT v Ljubljani. Po diplomi je bil eno sezono član igralskega ansambla PDG Nova Gorica, vmes eno sezono član SLG Celje, pozneje pa je bil vse do upokojitve član Drame SNG Maribor.

Odigral je več kot 120 gledaliških vlog, nastopal je v velikih karakternih vlogah in za svoje delo prejel vrsto priznanj, med drugim nagrado Prešernovega sklada, več Borštnikovih nagrad in Glazerjevo nagrado. Pred tremi leti se je poslovil od igranja v mariborski Drami.

Nagrajen je bil tudi za filmsko igro. Leta 1995 je prejel Stopovo nagrado za igralca leta za vlogo v filmu Striptih režiserja Filipa Robarja Dorina, leta 2007 pa vesno za najboljšo moško vlogo v filmu Petelinji zajtrk Marka Naberšnika.

Društvo slovenskih režiserjev nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske in televizijske igre podeljuje od leta 2014. Prva prejemnica je bila Štefka Drolc, lani so jo podelili Špeli Rozin.

Vlado Novak, bert, Društvo slovenskih režiserjev