STA, 16. 9. 2017

V Šiški začetek mednarodnega festivala sodobnih umetnosti CoFestival

V CUK Kino Šiška se bo drevi ob 20. uri s predstavo Bum teles avstrijske koreografinje Doris Uhlich začel CoFestival. Festival bo do 24. septembra potekal v Šiški ter po drugih ljubljanskih prizoriščih. V sodelovanju s festivalom Spider je CoFestival v torek že napovedala premiera predstave Chorus Žigana Krajnčana, Gašperja Kunška in Jana Krmelja.
:
:

Bum teles / Foto: Theresa Rauter

CoFestival od leta 2012 organizirata Kino Šiška in Nomad Dance Academy. Festival nastaja v procesu kolektivnega kuriranja, ki ga njegova ekipa ustvarja debatno, s posluhom za razlike, a s prizadevanji za razvijanje kvalitetne argumentacije. Da bi razlike spregovorile, so se v organizacijski ekipi festivala letos odločili program razdeliti v več sklopov. "Z izpostavljanjem koreografskih, političnih in socialnih problemov želimo intenzivneje nasloviti gledalsko opravilo in spodbuditi mišljenje tega procesa," so zapisali.

V otvoritveni predstavi Bum teles Doris Uhlich nadaljuje raziskavo sledi, ki jih materialnost telesa pušča v prostoru in odzvenu časa. Pred nocojšnjim uradnim začetkom bodo v Šiški odprli tudi instalacijo Vojna Yvonne Rainer avtorjev Lennarta Laberenza in Bojane Cvejić. V njej predstavljata instalacijo o delu Yvonne Rainer Vojna iz leta 1970, ki je v zgodovini sodobnega plesa ena redkih koreografij, ki se eksplicitno posveča problematiki vojne.

V sklopu Corpus in njegova negotova telesa bosta uprizorjeni tudi "predstava o neobstoječem prostoru, ki ga je ustvarila Virginia Woolf v romanu Valovi" - Eveldon po konceptu in v koreografiji Christosa Papadopoulosa iz Grčije ter predstava Zatočišče, ki jo je poljska koreografinja Magdalena Chowaniec zastavila "kot mesto spopada z invazivnim poblagovljenjem naših življenj in biti". Ta bo 24. septembra tudi sklenila festival.

V sklopu Ples na različnih straneh časa si bo mogoče ogledati projekt Ponavljavec - Plesna predstava z očetom, v kateri nemški koreograf Martin Nachbar gledalca sooči s spremenljivostjo družinskih odnosov, ki so vselej proizvod časa, ter predstavo Jane Jevtović in Celine Larrerović Koreografija, BABY! Slava materinstvu.

Pripravljajo tudi konferenco Ples na različnih straneh časa, na kateri bodo strokovnjaki, poznavalci in umetniki s sodobnoplesnega področja spregovorili o vidikih staranja, političnih implikacijah staranja plesne populacije, izkušnjah spreminjajočega se telesa in oblikah medgeneracijskih vezi na sodobnoplesnem področju. Udeležili se je bodo Maja Delak, Silvia Marchig, Martin Nachbar, Madeline Ritter in Nelson Valmor.

Tretji sklop, poimenovan Paralakse teles, je sestavljen iz štirih koreografij, ki si za predmet obravnave jemljejo telesne procese in pojave, ki so posamezniku ponavadi neprepoznavni. V predstavi Zlivanje hrvaške koreografinje in plesalke Barbare Matijević in italijanskega dramaturga Giuseppa Chica denimo s pomočjo vmesnika nastopi hibridno telo, sestavljeno iz video reprezentacije in materialnega telesa, čilski koreograf in performer Rodrigo Sobarzo pa se v svoji predstavi ukvarja s stanjem apnee.

V sklopu Koreografija kot prenos se bodo poklonili življenju in delu ameriške plesne radikalke Yvonne Rainer in njeni priznani predstavi Trio A. Poleg instalacije v Šiški bodo na festivalu prikazali film Občutki so dejstva - Življenje Yvonne Rainer, ki ga podpisujeta režiser Jack Walsh in scenaristka Christine Murray, na programu pa je tudi predstava Po Triu A hrvaške koreografinje Andree Božić.

Peti sklop letošnje izdaje pa predstavljajo Situacije razmestitve in razpostave in vključuje najbolj heterogen program. Koreografinja Mateja Bučar bo med drugim predstavljena s serijo urbanih koreografij in javnih intervencij po Ljubljani, ki jih je pod naslovom Urbani zarisi izvajala med letoma 2009 in 2017. V koreografiji Andreje Rauch Podrzavnik pa bodo izvedli sklop petih kompozicijskih predlogov, ki delujejo kot gibajoča se zvočna slika, z naslovom Trajanje - Minevanje.

CoFestival

Povezani dogodki