STA, 2. 11. 2011

V Šentjakobskem gledališču vselej aktualni Za narodov blagor

V Šentjakobskem gledališču je bila 29. oktobra premiera satirične komedije Ivana Cankarja Za narodov blagor v režiji Jureta Novaka. Po besedah ustvarjalcev je znamenito Cankarjevo delo kakor pisano za naš čas: strankarska veljaka se bojujeta za naklonjenost bogataša, hkrati pa pod pretvezo delovanja v nacionalnem interesu skrbita predvsem za svojo korist.

Cankarjeva satirična komedija iz leta 1901 je zgrajena iz štirih dejanj in kar 75 kratkih prizorov. Povod za dramo so bile aktualne politične razmere na Slovenskem ob koncu 19. stoletja, ko sta prevladovala dva tabora - liberalni in klerikalni. Vendar igra po Novakovih besedah govori o "večni situaciji petelina na kupu gnoja", dramske protagoniste, "frazerje" pa bi še danes lahko prepoznali v parlamentu, na vogalih Trga republike in mestnih hiš po Sloveniji.

To je komedija, ki temelji na dramskem besedilu in likih, je pojasnila dramaturginja Urška Brodar. V vlogi bogataša Aleksija pl. Gornika igra Mario Dragojević. Deželnega poslanca in občinskega svetnika Grozda uteleša Bojan Vister, v vlogi njegove nečakinje Matilde nastopa Jerica Majerhold Ostrovršnik. Vister pri predstavi sodeluje tudi kot kostumograf. Kot je dejal, je pri predstavi uporabil veliko sivih barv, že iz oblek pa lahko gledalec razbere, da protagonisti razpadajo in se razgaljajo.

V vlogi Grudna, ki je konkurenčni državni poslanec, občinski svetnik in še bi lahko naštevali, nastopa Srečko Kermavner, njegovo ženo Grudnovko igra Katja Fajdiga. V dogajanje se vplete žurnalist Julijan Ščuka, ki ga igra Žiga Sedmak. Zbor predstavljajo Ana Arh, Edi Gril in Borut Zakovšek.

Kot je dejala scenografinja Ana Rahela Klopčič, je uporabila scenske elemente z več funkcijami. Tako nagnjena miza zelene barve predstavlja drsenje v propad in igre na srečo, v katerih redki dobijo, večina pa izgubi.

Igra je uvrščena v maturitetni program za šolsko leto 2011/12.