STA, 20. 4. 2018

V Šentjakobskem gledališču sklepajo sezono s komedijo Ne šlataj - 220V!

Šentjakobsko gledališče Ljubljana bo sezono sklenilo s premierno uprizoritvijo slovenskega besedila Ne šlataj - 220V! avtorja Iztoka Lovrića v režiji Gorazda Žilavca. Direktor in umetniški vodja gledališča Boris Kobal je delo označil za zelo slovensko komedijo, v kateri so v ospredju smešni medsosedski odnosi ter izkušnje z raznimi mojstri.
Foto: Arhiv ŠGL, Bor Slana
Foto: Arhiv ŠGL, Bor Slana
Foto: Arhiv ŠGL, Bor Slana
Foto: Arhiv ŠGL, Bor Slana
Foto: Arhiv ŠGL, Bor Slana
Foto: Arhiv ŠGL, Bor Slana
Foto: Arhiv ŠGL, Bor Slana
Foto: Arhiv ŠGL, Bor Slana
Foto: Arhiv ŠGL, Bor Slana

Kobal je povedal, da je dogajanje besedila, ki je bilo krstno uprizorjeno pred približno 20 leti v tedaj delujočem gledališču Grapefruit, postavljeno v blok na Tovarniški 45, kjer se nekega dne pri enem od sosedov zgodi kratek stik, kar povzroči določeno sosledje dogodkov po celotnem bloku. Sosedje imajo opraviti z obrtniki vseh vrst, ki vsi po vrsti vedo, da problem je, ne znajo pa ga odpraviti. Prebivalci bloka morajo tako sami najti rešitev, ob tem pa jih muči, kdo je skrivnosti sosed Sfiligoj.

Ne šlataj - 220V! je po besedah režiserja Žilavca "elektrokomedija o vseh nas, ki smo se odločili, da slepo verjamemo modrim kombinezonom, pametnjakovičem in gobezdačem. Pa se res ne da nič storiti zoper to? Smo res ljudje najbolj varni v svojem ovčjem tropu, ki verjame, da se itak ne da nič storiti... Ali pač ne?"

Kobal je dodal, da je besedilo nastajalo ravno v času osamosvojitve Slovenije, zato je mogoče po njegovih besedah dogajanje v bloku zbanalizirati na tedanji razpad političnega sistema.

V predstavi se pojavijo stanovalec s težavami Oskar (igra ga Damjan Kolovrat) ter stanovalec Vili brez težav (Janez Usenik), klasični hišnik Bojan, ki rad zaide v bife (Grega Usenik), frajer brez dlake na jeziku ter nekdanji karateist Fabian (Matevž Štular), elektro podjetnik (Miha Vlaj), električar z diplomo stare šole (Edi Gril), poštar (Dragan Remškar), serviser za dvigala (Rok Pirnat) ter čistilka Darinka, ki obvlada vso sceno (Zdenka Muha).

Premiera predstave Ne šlataj - 220V! bo na sporedu v soboto ob 19.30. Asistent režije in kostumografije je bil Marko Skok, scenografijo podpisuje Voranc Kumar, kostumografijo Mateja Čibej, glasbeno opremo pa Goran Završnik.