STA, 22. 3. 2024

Ibsenova nagrada argentinski režiserki Loli Arias

Letošnjo mednarodno Ibsnovo nagrado bo prejela argentinska avtorica in režiserka Lola Arias. Po mnenju odbora Ibsenove nagrade Arias ustvarja gledališče, ki je demokratično, raznoliko in temelji na življenjskih izkušnjah. Ibsenova nagrada velja za eno najprestižnejših gledaliških nagrad na svetu. Podelili jo bodo 13. oktobra v Oslu.
:
:

Foto: Pixabay

Kot je še dodal odbor, argentinska umetnica z neposrednim vključevanjem v ustvarjalni proces tistih, katerih zgodbe pripoveduje, prevprašuje temeljna vprašanja o posedovanju, delovanju in etiki.

Arias je pisateljica, glasbenica, igralka, režiserka in filmska ustvarjalka. Na področju dokumentarnega gledališča deluje od leta 2007 in je razvila več kot deset predstav v sodelovanju z ljudmi, ki so preživeli posebne dogodke ali imeli zgodovinske izkušnje, so v Oslu še navedli v sporočilu za javnost.

Mednarodna Ibsenova nagrada velja za eno najprestižnejših gledaliških nagrad na svetu. Spremlja jo denarna nagrada v vrednosti 2,5 milijona norveških kron (okoli 220.000 evrov). Financira jo norveška država.

Med prejšnjimi dobitnik Ibsenove nagrade so francoska gledališka ustvarjalka Ariane Mnouchkine, avtorja Jon Fosse in Peter Handke, režiser Christoph Marthaler ter nemški skladatelj in glasbenik Heiner Goebbels.

Oslo, Norveška, Lola Arias, Ibsenova nagrada