STA, 9. 3. 2018

V Selnici še tretjič Dnevi Arnolda Tovornika

V Selnici ob Dravi se danes v organizaciji tamkajšnjega Hrama kulture s predstavo Reporterja Milana začenjajo že tretji Dnevi Arnolda Tovornika. Organizatorji so se letos odločili, da jih z večeri komedije, ki bodo potekali vse do torka, še bolj približajo ljudem.
:
:

Foto: Pixabay

Osrednji program festivala gledalcem ponuja pet komedij za vse generacije, katerih osrednja imena so letošnja dobitnica Borštnikovega prstana Saša Pavček, Peter Ternovšek, ki je ta prstan prejel leta 2006, Violeta Tomič, Tadej Toš in druga imena slovenskih odrov.

Ternovšek se bo predstavil v soboto z mono predstavo Na svoji deski, ki bo polna teatra, spominov, anekdot, proze in poezije v interpretaciji slovenskega dramskega igralca. V nedeljo bo na sporedu monokomedija Saše Pavček Bužec on, bušča jaz, v kateri bodo obiskovalci prisluhnili ženski srednjih let, vpeti v tradicionalno vlogo matere in žene, ki ji vsakdan duši sanje in hrepenenja.

V ponedeljek bo v Selnici gostovala Violeta Tomič z monokomedijo Hotel Babilon. Osrednje dogajanje Dnevov Arnolda Tovornika bo v torek, na dan Tovornikovega rojstnega dne, s stand upom zaključil Tadej Toš.

Ob predstavah bo v času festivala v novem Likovnem salonu Lojzeta Šušmelja na ogled razstava akvarelov izbranih avtorjev.

Sobotno dopoldne bo namenjeno matineji filma Peta zaseda. Gre za slovensko črno-belo vojno dramo iz leta 1968 v režiji Franceta Kosmača po scenariju Vitomila Zupana. V filmu je nastopil tudi Arnold Tovornik.

"Ker je bil Tovornik ljudski umetnik, nekdo, ki je ustvarjal estetske vrednosti, s katerimi je razveseljeval ljudske množice, smo se v času festivala odločili ponuditi umetnost ljudem, ki jih bo nasmejala po zelo ljudski in vsem dostopni ceni," je pred festivalom povedal direktor Hrama kulture Miha Kranjčević.

Slovenski gledališki in filmski igralec Arnold Tovornik se je 13. marca 1916 rodil prav v Selnici ob Dravi in je bil od leta 1947 član Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Znan je bil kot odličen komik, a je igral tudi nežne, krhke in tragične osebnosti. V filmu ga je bilo mogoče prvič videti v filmu Tri četrtine sonca leta 1959, pozneje je odigral še precej prepoznavnih vlog v slovenskih filmih. Leta 1972 je prejel tudi Borštnikov prstan.