STA, 18. 10. 2010

V Sarajevu že 50. gledališki festival MESS

V Sarajevu od 15. do 31. oktobra pod motom Večno mlad poteka jubilejni, 50. mednarodni gledališki festival MESS.
:
:

Festival nima tekmovalnega, temveč slavnostni značaj. Na programu je 35 predstav na devetih lokacijah z več kot 600 udeleženci iz 14 držav.

Uradno se je festival v soboto začel s predstavama Življenje z idiotom romunskega režiserja Andreyia Zholdaka in Čakalnica režiserja s Češke Viliama Docolomanskega. Festival bo zaprla predstava Zadnji Krappov trak Roberta Wilsona. V predstavi, narejeni po istoimenskem Beckettovem tekstu, nastopa tudi legendarni režiser.

Na festivalskem sporedu je pet programov - glavni program z 21 predstavami, program za otroke s šestimi, program prihodnosti s štirimi, študentski program s štirimi predstavami ter "off" program z raznoliko vsebino.

Direktor festivala MESS Dino Mustafić je na četrtkovi novinarski konferenci v Sarajevu napovedal, da bo občinstvo v 17 festivalskih dnevih na podlagi novega festivalskega koncepta lahko videlo predstave gledaliških skupin in režiserjev, ki so že naleteli na dober odmev in prejeli nagrade.

"Festival MESS je radikalen, raziskovalen in pogumen. Radikalen je po svoji formi in temah, ki jih odpira, raziskovalen pa v tem, da je bil vedno odprt za novo, drugačno in različno," je dejal Mustafić.

Velik del festivalskega programa bo posvečen regionalni gledališki produkciji. Med predstavami bodo Sanjači v režiji Miloša Lolića (Srbija), Generacija '91-'95 v režiji Boruta Šeparovića in izvedbi ZeKaeM (Hrvaška), Kdo se boji Virginije Woolf Dine Mustafića (Črna gora), Preklet naj bo izdajalec svoje domovine v režiji Oliverja Frljića in izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča, Saloma v režiji Damirja Zlatarja Freya in izvedbi Istrskega narodnega gledališča in splitsko Mestno lutkovno gledališče z Malim Plamenom v režiji Roberta Waltla.

V Sarajevu se bo predstavil tudi ljubljanski Mini teater s Pravljico o carju Saltanu, veliko festivalsko uspešnico režiserja Aleksandra Anurova, ki je v preteklosti prejela več nagrad na številnih lutkovnih in gledaliških festivalih.

Program prihodnosti je selektorica Selma Spahić namenila režiserjem, mlajšim od 30 let. Spahićeva je napovedala, da bo ta program od prihodnjega leta potekal kot samostojen paralelen festival.

Na festival se vrača tudi njegov lanski lavreat Jan Lauwers, in to s Hišo jelenov, ki je gostovala na letošnjem festivalu BITEF, ter dvojni dobitnik zlatega lovorjevega venca MESS, režiser Frank Castorf z ansamblom Volksbühne. Tam bodo, kot navaja hrvaški portal, tudi nagrajenci reškega festivala malih odrov, češka Farma v votlini in Zholdak.

Sarajevo, MESS