STA, 21. 9. 2018

V reškem HNK danes premiera Horvatovega Michelangela

V Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) Ivana plemenitega Zajca na Reki bodo danes premierno uprizorili dramo Michelangelo Buonaroti Miroslava Krleže v režiji slovenskega režiserja Sebastijana Horvata. Gre za otvoritveno predstavo nove gledališke sezone v reškem HNK, pred tem so jo že uprizorili na letošnjih Dubrovniških poletnih igrah.
:
:

Sebastijan Horvat / Foto: Osebni arhiv

Predstava Michelangelo Buonaroti je koprodukcija med Dubrovniškimi poletnimi igrami in HNK na Reki. Drama je del Krleževega ciklusa Legende iz leta 1918 in jo umeščajo v ekspresionistično fazo enega najpomembnejših hrvaških pisateljev.

"Z režijo Krleževega dramskega vpogleda v tragiko genija se je spoprijel Sebastijan Horvat, eden redkih sodobnih režiserjev v regiji, ki se ne otepa barda hrvaške književnosti, Miroslava Krleže," piše na spletni strani reškega HNK.

Horvat je pojasnil, da se je za režijo Michelangela odločil na predlog bivše direktorice Drame reškega HNK Jelene Kovačić. "Veliko smo se pogovarjali o besedilu in prišli do sklepa, da živimo v svetu, v katerem je vse pod vplivom ekonomije. Tako tudi umetnost, kot da ne bi imela smisla, če se ne splača in ni v ekonomski in ideološki sferi," je povedal za časnik Novi list pred reško premiero.

Horvat je dodal, da se v predstavi ne ukvarjajo samo z romantično zgodbo o geniju v smislu umetnosti, temveč tudi z vlogami režiserjev, igralcev in avtorske ekipe v gledališču. "Vzpostavili smo dialog s Krležo, upoštevajoč vse njegove probleme in jih povezali s sedanjostjo," je še povedal.

Po njegovih besedah se dubrovniška in reška predstava ne bosta bistveno razlikovali, čeprav je igra v ambientu otoka Lokruma imela dodatno dimenzijo. Reški časnik pa je še zapisal, da Michelangelo ni dobesedno branje Krleže, temveč inovativna interpretacija.

Dramaturg predstave je Milan Matthis Marković, kostumografinja Belinda Radulović, glasbo podpisuje Karmina Šilec, scenograf in avtor videa je Igor Vasiljev. Sodeloval bo zbor Opere HNK Reka, v vlogi Michelangela bo nastopil Rakan Rushaidat.

Horvat je leta 2015 na Reki režiral tudi predstavo Nad grobom neumne Evrope, ki je nastala na podlagi Krleževe novele Hrvaška rapsodija.

Sebastijan Horvat, HNK Ivana pl. Zajca, Hrvaška

Povezani dogodki