STA, 15. 1. 2015

V PTL premiera predstave Nič več solo Matjaža Fariča

V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) bo danes ob 20. uri premiera plesne predstave Matjaža Fariča z naslovom Nič več solo (No More Solo). Plesalec, koreograf in režiser je izhodišča črpal iz predstave Solo, ki jo je ustvaril leta 1993. "To je ples, ki je zorel 20 let, da bi lahko očiščen besed nastajal zdaj," je pred premiero zapisal Farič.
:
:
Foto: Tomaž Gorkič
Foto: Tomaž Gorkič
Foto: Tomaž Gorkič
Foto: Tomaž Gorkič
Foto: Tomaž Gorkič

Farič je po 20 letih skupaj z ostalimi plesalci obudil svoj Solo. Pri tem so vsi imeli veliko dela, saj so po njegovih besedah celo leto rekonstruirali, razstavljali in uničevali ter predvsem vadili. Svoja spoznanja, ki so jih pripeljala do bistva, so prelili v enostavna navodila. Ta so jim pomagala pri ključnih elementih improvizacije. "Iskali smo način, da bi Solo lahko nastajal v trenutku, ko ga gledamo," je, kot so sporočili iz zavoda Flota, pojasnil Farič.

Vključevanje znanj in želj plesalcev, ki predstavljajo pogled mlajše generacije, prvotno predstavo umešča v sedanjost. Njihov odnos do Sola je bil ključen za razumevanje, kako delo izpred 20 let deluje. "Njihov pogled na ples, predvsem pa na svet, je pomagal Solo osvoboditi vseh poimenovanj in prikazovanja čustev, ki bi lahko ples omejevala," je še zapisal Farič in dodal, da je vse prelito v ples in da to ni več Solo.

Predstavo so soustvarili plesalci Barbara Kanc, Jana Menger, Kaja Janjić, Katja Legin, Kristina Rozman, Urša Rupnik, Matic Bobnar in Leon Marič. Za glasbo je poskrbela skupina Hexenbrutal, kostume je oblikovala Sanja Grcić. Predstava je nastala v koprodukciji zavoda Flota in PTL. Ponovitvi bosta v sredo in četrtek v PTL.

Farič je ustvaril več kot 40 plesnih predstav, pa tudi številne koreografije domačih in tujih gledaliških ter opernih predstav. Za svoje delo je prejel več nagrad, uveljavlja pa se tudi kot gledališki režiser. Po 20 letih se je odločil za izpopolnitev znanja s študijem gledališke in radijske režije na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, ki ga je uspešno zaključil. Prevzel je delo umetniškega vodje zavoda Flota in plesnega festival Front@.

Povezani dogodki