STA, 9. 11. 2017

V PTL premiera plesnega prvenca Katarine Barbare Kavčič SSPJ

V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) bo nocoj ob 20. uri premiera plesne predstave SSPJ po konceptu, v koreografiji in izvedbi Katarine Barbare Kavčič. Avtoričin plesni prvenec nudi platformo za drugačno dojemanje giba na odru, ki niha nekje med abstrakcijo in konkretizacijo. Predstava bo na sporedu še v petek in soboto.
:
:
Foto: Drago Videmšek
Foto: Drago Videmšek
Foto: Drago Videmšek

V predstavi se ustvarjalci dotaknejo problematike nerazumevanja oziroma razumevanja sodobnega plesa in le tega skušajo približati širšemu laičnemu občinstvu s pomočjo elementov, ki so jim blizu: zvok, video, tekst in jasne gibalne akcije, piše na spletni strani PTL.

V razmislek so ob razstavi zbrali nekaj zapisov, kaj sodobni ples je. Denimo, da je "posrednik med posameznikovim notranjim dogajanjem in okolico z inovativno uporabo celotne mehanike telesa" ali pa "resna umetniška praksa z relativno visokimi vstopnimi ovirami za nepoznavalce". Dostopen je vsak dan in vsepovsod.

Za dramaturgijo predstave je poskrbela Nika Leskovšek, glasbo podpisuje Marko Jaušovec, scenografijo Vita Kolar, kostumografijo Nena Florjančič, video Kristina Rešek, oblikovanje luči in tehnične rešitve pa Janko Oven. Predstava je nastala v produkciji PTL in v koprodukciji s Kulturnim društvom Center plesa.

Katarina Barbara Kavčič se je kot otrok ukvarjala z gimnastiko, baletom in sodobno plesno tehniko. Na kreativno pot je stopila v mariborskem Centru plesa, kasneje pa je izobraževanje nadaljevala na akademiji za ples v Salzburgu in ga leta 2014 zaključila kot diplomirana plesalka sodobnega plesa. Je članica sodobne plesne skupine Tovarishia Dance Company, od leta 2016 pa deluje tudi kot pedagoginja pri Aerial Yoga Maribor.

Kot plesalka je Katarina Barbara Kavčič sodelovala s številnimi tujimi in domačimi koreografi, zadnja leta pa se posveča predvsem koreografskemu delu, iskanju lastnega plesnega besednjaka ter poučevanju, še piše na spletni strani PTL.