PGK, 26. 2. 2013

V Prešernovem gledališču Kranj se spominjajo obletnice izbrisa

Danes, 26. februarja 2013, obeležujemo 21. obletnico izbrisa 25.671 oseb iz registra stalnega prebivalstva Republike Slovenije.
:
:


Ni nam vseeno. Zanje. Za 25.671 življenj. Zaradi prav toliko izbrisov. Enaindvajset let je neskončno dolgo. Predolgo. Za izbrisane. In premalo za Državo, saj še ni popravila krivic. Izbrisani so izbrisani. Jih ni. Ne obstajajo. Nihče se jih ne spominja. V Prešernovem gledališču Kranj pa smo se odločili, da tok pozabe spremenimo v pomnjenje. (Renata Reneja Škrjanc)

Tudi v Prešernovem gledališču Kranj so se vključili v letošnji tok dogodkov o izbrisanih v Sloveniji. Ta čas pripravljajo predstavo z naslovom 25.671; toliko oseb je Republika Slovenija leta 1992 izbrisala iz registra stalnega prebivalstva. Ostali so brez kakršnegakoli pravnega statusa. S predstavo bi radi opozorili javnost, da Slovenija niti po enaindvajsetih letih ni sprejela nobene sistemske rešitve za njihove težave niti jim ni namenila ustrezne materialne in nematerialne odškodnine za to, kar jim je z izbrisom naredila. Predstavo režira ta čas eden najbolj družbeno kritičnih režiserjev Oliver Frljić, dramaturginja je Marinka Poštrak, v njej pa bodo nastopili Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Miha Rodman, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko in Matjaž Višnar. Premiera bo 21. marca 2013.

Pred dnevi so objavili tudi vseslovenski natečaj za spomenik žrtvam izbrisanih; izbrano zamisel bodo uporabili v predstavi 25.671, spomenik izbrisanim bodo namreč postavili kot scenski element. Za to akcijo so se odločili v želji, da izbrisanih in njihovih usod ne bi pozabili, bila pa naj bi tudi opomin, da se takšno sistematično kršenje človekovih pravic s strani države ne bi ponovilo.

Ustvarjalci predstave 25.671 se bodo skupaj z režiserjem Oliverjem Frljićem danes, v torek, 26. februarja 2013, udeležili dogodka z naslovom Makaroni s cukrom: Pogovor s tremi izbrisanimi prebivalkami Slovenije, ki bo ob 11. uri na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, na Zavetiški 5, ob 17. uri pa si bodo v Kinu Dvor ogledali še premiero filma Slovenija, moja dežela.

Prijazno vas vabimo k sodelovanju na natečaju za spomenik izbrisanim in k ogledu predstave 25.671. Ne molčite, spregovorite skupaj z nami, da nas bo Država slišala!

Povezani dogodki