STA, 20. 10. 2017

V Pionirskem domu uvodno srečanje projekta Mlado gledališče

V Pionirskem domu se danes začenja uvodno srečanje partnerjev projekta Mlado gledališče, katerega nosilec je Pionirski dom. V projektu, katerega cilj je povečanje zanimanja za obiskovanje kulturnih prireditev med mladimi, sodelujejo še partnerji iz Romunije, Poljske in Srbije ter pridruženi partnerji iz Hrvaške, Makedonije in Slovaške.

Foto: Freeimages

Po besedah vodje projekta Bjanke Kršmanc ima Pionirski dom - Center za kulturo mladih kot nosilec projekta, s katerim so bili uspešni na razpisu Ustvarjalna Evropa, podprogram Kultura, čast, da znanja, ki jih je gradil in izpopolnjeval več let, prenese v Evropski prostor. Evropska komisija je namreč improvizacijo prepoznala kot inovativen pristop k razvoju mladega občinstva.

Kot je poudarila, raziskave kažejo, da v Evropi med mladimi upada zanimanje za obiskovanje gledališč in drugih kulturnih ustanov. Za Pionirski dom, ki že več let uspešno izobražuje mlade na področju improvizacijskega gledališča, pa je bil uspeh na razpisu korak naprej k delitvi njihovih znanj in širitvi v evropski prostor.

S partnerji bodo svoja znanja s pomočjo 16-ih strokovnjakov na področju improvizacijskega gledališča prenesli na 60 gledaliških umetnikov in 120 mentorjev gledaliških skupin na šolah.

Na prvi delavnici, ki se začne danes in bo potekala do 22. oktobra, bodo slovenski strokovnjaki s področja improvizacijskega gledališča usposabljali gledališke ustvarjalce iz partnerskih držav, ti pa bodo nato pridobljeno znanje prenesli v svoje države.

Na ta način bodo po besedah Bjanke Kršmanc vzpostavili mrežo trenerjev, ki bodo znanje širili naprej na pedagoge v šolah in druge v njihovih lokalnih okoljih. Ob tem je poudarila, da improvizacija kot tehnika oziroma kot oblika pristopa ne potrebuje nobenih rekvizitov, potrebno je le zanje same tehnike in pa pripravljeni mladi ljudje.

Njihov cilj ne torej, da bi preko mentorjev prišli do mladih, ciljna skupina so predvsem mladi od 13 do 15 leta starosti, pri katerih je viden največji upad, da bi ti postali aktivni sodelujoči v procesu ustvarjanja predstav in drugih kulturnih dogodkov. S tem bodo med njimi povečali tudi zanimanje za obiskovanje kulturnih prireditev.

Vrhunec projekta pa bodo Impro dnevi Mednarodnega impro festivala za mlade, ki bo v vseh partnerskih državah prikazal produkte tega projekta. Festival bo potekal v Srbiji, Romuniji, na Poljskem in v Sloveniji, kjer se bo aprila 2019 tudi sklenil.

Projekt je po besedah Bjanke Kršmanc vreden 335.000 evrov. Od tega 200.000 evrov prispeva Evropska komisija, ostalo partnerji projekta.

Ob tem pa Pionirski dom nadaljuje s svojimi stalnimi festivali za mlade in drugimi aktivnostmi. Direktorica Pionirskega doma Vika Potočnik je na novinarski konferenci v sredo napovedala tudi odprtje prenovljene stavbe Art centra na Komenskega 9 konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta.

Kot je še povedala, pa je letošnje leto za njih posebno tudi zato, ker se je končal postopek denacionalizacije, s čimer sta postala lastnika zgradbe, v kateri domuje tudi Pionirski dom, Mestna občina Ljubljana in država. Tako se bodo, kot je dejala, končno lahko začele prepotrebne investicije v stavbo.