STA, 17. 2. 2024

V Pekrah premiera manj znane Partljičeve komedije Pesnikova žena prihaja

Kulturno društvo (KD) Pekre-Limbuš bo drevi v Domu kulture Pekre premierno uprizorilo novo predstavo Pesnikova žena prihaja. Gre za uprizoritev komedije pisatelja Toneta Partljiča, katere osrednja tema je zavist, ki je pogosto prisotna tudi v svetu kulture in umetnosti.
:
:

Foto: Pixabay

Komedija Pesnikova žena prihaja sodi med manj znana in posledično tudi manj igrana dela Toneta Partljiča. Nastala je leta 1989 v času razpada nekdanje skupne države.

Zgodba govori o Melaniji, ženi pesnika Jožeta Mlakarja, ki je prepričana, da mora biti njen mož naslednji dobitnik Ribičeve nagrade za poezijo. Za dosego tega cilja ne izbira sredstev, a na koncu mora vseeno priznati poraz.

"Komedija nas na humorni način uči, da nas zavist prej kot do želenega cilja lahko pripelje celo do blaznosti. Tako tudi to Partljičevo delo ob humornih vložkih in prigodah v sebi nosi globoko sporočilnost, ki nas opozarja na eno od pogostih družbenih težav - zavist," so ustvarjalci predstave zapisali v gledališkem listu.

Igro je za pekrsko gledališko skupino priredil in aktualiziral režiser Gregor Antoličič. V glavnih vlogah igrata Mirjam Klavž Dolinar in Boštjan Prebevšek, med drugim pa nastopajo še Pia Prebevšek, Gregor Zorič, Stanko Zorec in Rosvita Domajnko.

Kulturno društvo Pekre - Limbuš deluje po tem imenom od leta 2006. Tradicionalno dejavnost društva predstavlja gledališka dejavnost, ki jo od leta 2006 vodi Tone Partljič.

V letu 2015 je to kulturno društvo prejelo listino Mestne občine Maribor za dosežke in zasluge na področju ljubiteljske kulture in za trajen prispevek k bogatitvi slovenske zakladnice amaterske gledališke dejavnosti.

Več let v okviru društva deluje tudi mladinska gledališka skupina, ki je s prvo premiero nastopila leta 2011.

Člani društva so pripadniki različnih starostnih skupin, od osnovnošolske mladine, dijakov mariborskih srednjih šol in študentov do zaposlenih in upokojencev.

KD Pekre-Limbuš, Pesnikova žena prihaja, Tone Partljič