STA, 28. 9. 2016

V ospredju 22. Mesta žensk vsakodnevnost, povezovanje pa tudi iskanje razpok

Po več prizoriščih po Ljubljani bo od 3. do 16. oktobra potekala 22. izdaja mednarodnega festivala Mesto žensk. Pomemben fokus festivala bo po besedah umetniške vodje Teje Reba vsakodnevnost: "Umetnica in njeno delo. Kakšna so presečišča med tema poloma in kako v vsakodnevni realnosti iščemo razpoke za drugačno sobivanje v prostoru."
:
:

Morda na videz kdaj kot vsi ljudje / Foto: Nada Žgank

Festival so včeraj predstavili na neformalnem druženju v Tovarni Rog, ki so se ga udeležili številni soorganizatorji iz ljubljanskih javnih ter zasebnih zavodov, posamezniki in posameznice. Za hrano so na družabno-ustvarjalnem pikniku poskrbeli v sodelovanju z delovno skupino za vključevanje migrantk v skupnost, Socialnim centrom Rog in žensko migrantsko kuhinjo.

Povezovanje med različnimi segmenti bo tudi v ospredju letošnjega festivala Mesto žensk. Festival je transdisciplinarne narave in bo vključeval uprizoritve, plesne predstave, glasbo, performanse, tudi ena na ena in v manjših skupinah, instalacije in razne delavnice. Velik poudarek bo na diskurzivnemu delu, ki bo povezan s festivalskimi dogodki.

"Glavna izhodišča, s katerimi smo se ukvarjale, so utelešenje znanja, nekaj, kar prehaja skozi samo izkušnjo, skozi telo pa tudi intersekcionalnost, se pravi to, da ko govorimo o spolu, hkrati govorimo tudi o razrednih, o rasnih in etničnih vprašanjih," je povedala Teja Reba. Izpostaviti želijo kontinuiteto, "ne samo, ko govorimo o ženskem gibanju, ampak o vseh socialnih bojih, ki potekajo skozi zgodovino in vzpostavljamo umetnost kot prostor, kjer se lahko razmišlja o možnih socialnih imaginarijih".

Festival Mesto žensk bo od 3. do 16. oktobra potekal na različnih lokacijah po Ljubljani. Program je po besedah umetniške vodje zasnovan v sklopih, ki se "prečijo oziroma soustvarjajo razpoke med njimi".

Posebej se bodo poklonili režiserki Chantal Akerman in na odprtju premierno v Sloveniji prikazali njen zadnji film No Home Movie. V Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi bo na ogled tudi njej posvečena instalacija Soba. Poklonili se bodo tudi pesnici Emily Dickinson s projekcijo filma Tiha strast v režiji Terenca Daviesa ter pogovorom o njeni filozofiji.

V osrednjem sklopu Povezave med razdrobljenimi zgodbami/zgodovinami bodo v Galeriji Škuc pripravili številne performanse, predavanja in delavnice. Ida Hiršenfelder bo denimo predstavila Mrežni muzej, ki je prva faza digitalizacije Arhiva Mesta žensk, s katero začenjajo letos.

Festival tudi sicer predstavlja številne slovenske ustvarjalke in teoretičarke, ki kljub težkim produkcijskim pogojem in prekarnemu financiranju po presoji Teje Reba delujejo na zelo visokem nivoju. Mlajši umetnici Olja Grubić in Živa Petrič bosta predstavili svoj Digitalni KupleRaj, Ana Čigon pa bo vodila Feministični WikiMaraton 2016. Kaja Lorenci bo uprizorila svojo novo koreografijo Morda na videz kdaj kot vsi ljudje, Tina Valentan pa projekt Kalipso.

Glasbeni sklop bo vključeval nastopa dveh eksperimentalnih trobentačic - Liz Allbee ter Birgit Ulher ter DJ večere v Menzi pri koritu na Metelkovi in v lokalu Pritličje, ki bo tudi neke vrste festivalsko srečevališče.

V rezidenci festivala bosta Marjeta Kamnikar in Laura Olalde. Obe bosta svoja projekta ustvarjali v sodelovanju z lokalnimi udeleženkami. Laura Olalde si je zamislila ženski mural, poimenovan Mitohondrijski zid, katerega razkritje bo tudi sklenilo festival.

Za najstniško občinstvo so na Mestu žensk uvedli nov sklop Mesto punc. Ta med drugim vključuje projekt Dine Rončević Avto destrukcija, v sklopu katerega bodo dekleta razstavila avto. Del programa bo namenjen tudi mlajšemu občinstvu in bo vključeval filme in delavnice.

Teja Reba je povedala, da so si Tovarno Rog kot prizorišče predfestivalskega dogodka izbrali, ker želijo izraziti solidarnost s centrom in hkrati podati kritiko delovanja mestnih in državnih oblasti. Po njenih besedah je Rog simptom za to, kar se dogaja na celotni slovenski nevladni sceni. Dodala je, da so prav takšne avtonomne cone skupaj z vsebinami nevladnega sektorja ključne za razmislek o novih strukturah delovanja.