STA, 20. 12. 2012

V NUK razstava ob 100-letnici rojstva Mile Kačič

V razstavni dvorani Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo V meni je ogenj, posvečeno 100. obletnici rojstva Mile Kačič. Pesnica in igralka s svojo intimno poezijo ostaja navdih tako bralcem kot ustvarjalcem, mnogim pa se je v srca zapisala z legendarnimi vlogami v ljubljanski Drami in v filmih.

foto Janez Bogataj

Razstavo v NUK je pripravil vodja rokopisne zbirke Marijan Rupert. Povedal je, da je zapuščino Mile Kačič in njenega življenjskega sopotnika kiparja Jakoba Savinška rokopisni zbirki NUK zapustila stanovska kolegica Kačičeve Ivanka Mežan. Ob 100-letnici rojstva priljubljene pesnice in igralke so se v knjižnici odločili, da bodo iz gradiva, ki ga hranijo in skupno obsega okoli 5000 enot, pripravili razstavo.

Rupert je navedel, da bodo v razstavni dvorani NUK na ogled rokopisno gradivo in dokumentacija Kačičeve. "V NUK so shranjeni njeni osebni dokumenti, številne fotografije, rokopisi pesmi pa tudi nekaj proznih poskusov ter pesmi za otroke. Poleg tega pa tudi nekaj korespondenc ter razno gradivo v zvezi z njenim sinom in življenjskim sopotnikom Savinškom," je pojasnil.

Slavnostni govornik na nocojšnjem odprtju bo Ciril Zlobec, razstavo pa bo odprla ravnateljica NUK Mateja Komel Snoj. Dogodek bosta z uglasbeno poezijo Kačičeve popestrila vokalistka Katja Šulc in basist ter kitarist Robert Jukič.

Za poezijo Kačičeve je značilno, da, pogosto z grenkimi toni, a strastno, govori naravnost iz srca. "Mila je postala in ostala pesnica zaradi ljubezni," je o njej zapisal Janez Menart, in dodal, da je "ljubezen nestalna kot magnetna igla, če bi bila takšna, kot si jo vsakdo želi, najbrž ne bi postala pesnica".

Napisala je pet pesniških zbirk: Neodposlana pisma, Letni časi, Spomin, Okus po grenkem in Minevanja.

Kačičeva je bila tudi članica ljubljanske Drame, kjer je v 25 letih upodobila prek 120 vlog. Pogosto je igrala humorne in prisrčno karikirane like.

Prepoznavne vloge je imela tudi pri filmih Vesna, Naš avto, To so gadi, Butnskala in Kormoran. Za vlogo v filmu To so gadi je leta 1978 na filmskem festivalu v Pulju prejela zlato areno.

O široki priljubljenosti Kačičeve priča tudi naziv Slovenka leta, ki so ji ga leta 1994 podelili bralci in bralke revija Jana, bila je tudi častna meščanka Ljubljane.

V letošnjem letu so se Kačičevi, ki se je rodila 5. oktobra 1912, poklonili z več dogodki. Med drugim je pri založbi Sanje izšla darilna knjiga Med tisoči bi te spoznala v slovenski in angleški različici, v ljubljanski Drami pa so ji posvetili spominski večer, na katerem sta med drugimi nastopili Ivanka Mežan in Štefka Drolc.