STA, 31. 1. 2020

V novomeškem APT tudi letos štiri premiere

V novomeškem Anton Podbevšek Teatru so pripravili predstavitev gledališke sezone, poimenovane po besedah filozofa Mladena Dolarja, Hlapec raje preživi kot hlapec, kot da bi umrl kot gospodar. Pripravili bodo sicer štiri premierne uprizoritve režiserjev Ivane Djilas, Matjaža Pograjca, Gregorja Luštka in ravnatelja APT Matjaža Bergerja.

Pri Dolarjevem navedku gre za tematizacijo etičnega dejanja in vsaka od letošnjih štirih uprizoritev APT se navezuje na glavnega junaka, ki se mu zaradi njegove odločitve zgodi nekaj tragičnega, je pojasnil Berger.

Dodal je, da bodo letos "artikulirali plesno, glasbeno, filozofsko in gledališče za otroke in mladostnike", s čimer bodo nadaljevali uresničevanja poslanstva tega gledališča.

Letos bodo pripravili štiri nove uprizoritve oziroma premiere, gledališko sezono 2020 pa bodo konec februarja začeli s predstavo po delu Muzikofilija ameriškega pisca in zdravnika Oliverja Sacksa, ki je po besedah režiserke Ivane Djilas zbiral zgodbe svojih pacientov, po teh pa je nato nastalo več ameriških filmov.

Glasbeno predstavo, pri kateri bo s posebej prirejenim klavirjem sodeloval Boštjan Gombač, je označila za zgodbo o možganih in glasbi, o dojemanju glasbe in podobno. Pripravili jo bodo s sodelovanjem Cankarjevega doma.

Muzikofiliji bo sledila Bergerjeva postdramska filozofska uprizoritev Talka, nastala po besedilu francoskega dramatika in pesnika Paula Claudela in tolmačenju francoskega psihoanalitika Jacquesa Lacana. Berger je zgodbo z več možnimi konci označil za svojevrstno melodramo in ljubezensko zgodbo, ki govori o ženski, ki je talka lastne zaprisege.

Premierno je bodo izvedli v nekdanji cerkvi Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki in pripravili s sodelovanjem Cankarjevega doma. APT bo s predstavo gostoval tudi na Hrvaškem oziroma na prizoriščih otokov Korčula in Mljet.

V jesensko-zimskem delu gledališke sezone bodo v APT v režiji Matjaža Pograjca pripravili predstavo Dečki Pavlove ulice po leta 1906 izdanem romanu madžarskega avtorja Ferenca Molnarja in dramatizaciji Andreja Jakliča. Po Pograjčevih besedah gre za zgodbo, ki sodi še v čas, ko so otroci odraščali na ulici.

Zadnjo letošnjo premiero oziroma plesno predstavo Tri sestre bo pripravil plesalec in koreograf Luštek. Kot je dejal, je zamisel dobil ob črnogorski zgodbi o treh sestrah in to priredil za tri priseljenke, plesalke, ki jih je v Slovenijo pripeljala ljubezen. Šlo bo za dokumentarno-osebno izpovedno uprizoritev. Nastala bo v koprodukciji Plesnega Teatra Ljubljana, je še pristavil.

Berger je na današnji novinarski konferenci opozoril na slavnostno akademijo, ki jo bo APT konec septembra pripravil ob letošnji 100-letnici tako imenovane novomeške pomladi, ki je po njegovem slovensko umetnost razcepila na klasično in modernistično.

Poudaril je še, da ne bo šlo za stoto ponavljanje nekakšnega poklona temu umetniškemu dogodku, temveč za uprizoritev, ki bo skušala zajeti prelomni duh novomeške pomladi.

V APT bodo letos pripravili še vrsto drugih prireditev. Med temi bodo vnovične uprizoritve iz prejšnjih sezon, udeležba na festivalih, gostujoče uprizoritve, gostovanja po Sloveniji in mednarodna gostovanja, soareje, koncerti in filmske predstave.

APT