STA, 6. 1. 2014

V novogoriškem gledališču poklon pesniku Srečku Kosovelu

Na malem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bodo v sredo ob 20. uri premierno uprizorili koncert poezije Postani obcestna svetilka (Srečko Kosovel). S peto premiero v sezoni se bodo v gledališču poklonili pesniku Srečku Kosovelu ob 110. obletnici njegovega rojstva.
:
:
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal direktor gledališča Jožko Čuk, gre za zelo inovativno predstavo. "Doslej je bilo že veliko iskanj, kako bi predstavili pesnika širši publiki in mislim, da nam je tokrat uspelo. Z mlajšo generacijo igralcev postavljamo spomenik, ki si ga Srečko Kosovel zasluži," je dodal.

Glasba, ki jo je prispeval Branko Rožman, je pomemben del predstave. Kot je dejal režiser Andrej Jus, je predstava nekakšen gledališki koncert skozi recital. "Malo je posebna in ne vem, če sem že kdaj zasledil tak žanr na slovenskih odrskih deskah," je dejal Jus.

Skupaj z dramaturgom Nejcem Valentijem sta najprej pripravila izbor besedil Kosovelovih pesmi in jih razdelila na tri dele. Na koncu sta se odločila za dva sklopa. Prvi del predstavlja Kosovelovo "prevratniško" ali družbeno-angažirano poezijo, drugi del pa je Kosovelova intimnejša in subtilnejša poezija. "Ko v prvem delu pesnik strastno gori, pridemo do vrhunca in tedaj se predstava prevesi v drugi, intimnejši del," je še povedal Jus.

Predstava je namenjena vsem generacijam in bo po prepričanju umetniške vodje SNG Nova Gorica Martine Mrhar verjetno pritegnila tudi mlade. "Izjemnost Srečka Kosovela nas je navdihovala, po drugi strani pa je predstavljala tudi težavo. Kosovel se je v svoji poeziji opiral na dogodke izpred skoraj 100 let, kljub temu pa je njegova poezija še vedno zelo aktualna, le da jo je potrebno razumeti in brati drugače, kot še pred nekaj leti," je dejala.

V predstavi nastopa šest igralcev, ki sami tudi "proizvajajo" vso glasbo predstave. Predstavljajo nekakšen "medij" za interpretiranje Kosovelove poezije, dogajanje pa je predstavljeno v zapuščen kabarejski prostor, nedoločljiv je tudi čas.

Kosovelovo poezijo bodo interpretirali Ana Facchini, Kristjan Guček, Miha Nemec, Žiga Saksida, Marjuta Slamič in Vladimir Hmeljak. Ob Jusu je za izbor besedil in dramaturgijo poskrbel Nejc Valenti. Za sceno je poskrbel Danijel Modrej, kostumografijo Belinda Radulović in koreografijo Bojana Mišić.

Povezani dogodki

Nejc Valenti, 8. 1. 2014
»Kam bi s frazami, dragi govornik!«
Nejc Rožman Ivančič

Učinkoviti prehodi od mehkih baržunastih kraških dolin pesnikove duše (v milozvočnih spevih Ane Facchini in mestoma Marjute Slamič) preko avantgardistično konstruktivističnih pesniško-esejističnih kolažev in groteskno razpočenih glasov (Žiga Saksida, Kristjana Gučka, Miha Nemca) do ekstatično disharmoničnih "ostrih ritmov" ekspresionistično ogorčenega krika osamljeno strtega človeka ter njegovega revolucionarno družbenokritičnega poziva (Slamičeva kot revolucionarna Delacroixeva Svoboda, ki vodi ljudstvo) k preobrazbi človeka v Človeka, sveta v Svet oz. mrtvega evropejstva v vitalni humanizem. Prikaz razklanosti mlade poetične duše, ki si hkrati želi harmonije in disharmonije, mehkobe in ostrine; ki je ta hip vsa mila in ki že naslednji trenutek angažirano agitira. Dramaturško uspešen preplet štirih Kosovelovih poetik (impresionistične, ekspresionistične, konstruktivistične in družbeno angažirane) skozi igralske glasovne in vizualne interpretacije ter zvoke inštrumentov (Guček za klavirjem, Vladimir Hmeljak na bobnih). Scensko prepričljivo postavljeni v kavarno iz 20. let XX. stoletja, so nas igralci z groteskno in obešenjaško masko, kostumografijo, gesto in mimiko ("moja pesem je moj obraz", "sem zlomljen lok nekega kroga") popeljali v duh časa evropske zgodovinske avantgarde, ki je mladega poeta prevzela in prežela, da je "komaj rojen" že gorel "v ognju večera", kot danes gori "tisočkrat mrtvi evropski človek", le da nikjer ni ne revolucionarnega apela in ne avantgarde ... Gledališki koncert za literarne sladokusce!

7. 1. 2014