STA, 6. 9. 2013

V novi sezoni CD močno zastopani umetniki iz Maribora

V Cankarjevem domu (CD) za sezono 2013/14 napovedujejo kakovosten in zanimiv program, v katerem bodo, kot je na včerajšnji novinarski konferenci dejal generalni direktor CD Mitja Rotovnik, močno zastopani umetniki in ansambli iz Maribora. Večletni cikel prenove je končan, prihodnje leto pa začenjajo novega z ureditvijo 5. nadstropja.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Septembra se bosta v Gallusovi dvorani z novim projektom predstavila Carmina Slovenica in Karmina Šilec, oktobra pa bo na programu plesno-baletni tris Edwarda Cluga. V sklopu zlatega abonmaja bo na koncertu Filharmoničnega orkestra iz Strasbourga prvič dirigiral Marko Letonja, na majskem koncertu Slovenske filharmonije pa bo solistka Sabina Cvilak. Igralec Vladimir Jurc bo z Majo Blagovič odigral dve predstavi komedije Ubežnici iz produkcije Narodnega doma Maribor.

V vsakoletni veliki januarski koprodukciji, tokrat bo to Verdijeva opera Aida, bo z vsemi svojimi umetniškimi ansambli sodeloval SNG Maribor, v polnem teku pa so tudi priprave na uprizoritev simfonične pesnitve Pesmi z gradu Gurre Arnolda Schönberga, ki bo prihodnjo jesen prvič uprizorjena v Sloveniji. V projektu bodo poleg Slovenske filharmonije sodelovali še Simfonični orkester RTV Slovenija, Slovenski komorni zbor, operna zbora SNG Opera in balet Ljubljana ter SNG Maribor.

Rotovnik je izpostavil še gostovanje HNK Zagreb z dramo Gospoda Glembajevi v režiji Vita Tauferja, novo veliko delo La Verita režiserja Daniela Finzija Pasce ter stalnici, letošnji, že 24. LIFFe in 29. slovenski knjižni sejem. Kot je še poudaril, so programsko shemo gradili več desetletij, vendar programska ekipa CD nikoli ni postala njen ujetnik, ampak so jo vsako leto dopolnjevali. Sicer pa v novi sezoni računajo na približno 350.000 obiskov prireditev in razstav.

Vodja programa resne glasbe, opere in baleta Ingrid Gortan je opozorila na gostovanje Londonskega filharmoničnega orkestra in Državne kapele Dresden v zlatem abonmaju, v katerem bodo v drugem delu pozornost namenili mlajšim izvajalcem in inovativnim novim idejam. Iz programa jazza in glasb sveta je njegov vodja Bogdan Benigar izpostavil koncert zasedbe Shakti, ki bo predstavljal enega od vrhuncev v ciklu Glasbe sveta, 55. jazz festival pa bo po njegovih besedah klavirsko obarvan.

Kulturnovzgojni in humanistični programi prinašajo po besedah vodje Barbare Rogelj kar nekaj novosti, med njimi predstavo Prosto po Prešernu, koncert na otroške igrače Otročje lahko muziciranje, vodeni koncert Godalkanje št. 1 in glasbeno kulturnovzgojno uro Etnokronika.

Iz bogatega razstavnega programa pa je vodja Nina Pirnat-Spahić izpostavila arheološko razstavo Aquae lasae, s katero se bodo pridružili projektu Emona 2014. Na razstavi, ki jo bodo odprli maja, bodo predstavljena izjemna odkritja ob zadnjem izkopavanju zagrebškega Arheološkega muzeja na območju Varaždinskih Toplic. Razstava bo po Ljubljani jeseni na ogled še v Zagrebu.

Gost

joj, kak lepo, da so štajerci dobrodošli f cd-ju...

6. 9. 2013