STA, 26. 10. 2018

V Novi pošti premiera besedila Simone Semenič jerebika, štrudelj, ples pa še kaj

V prizorišču Nova pošta bodo drevi premierno uprizorili dramsko besedilo Simone Semenič jerebika, štrudelj, ples pa še kaj v režiji umetnika Janeza Janše. Besedilo Simone Semenič po eni strani prevprašuje meje komičnega, po drugi pa se igra z meščansko predpostavko gledališča, ki je provokacijo pripravljeno sprejeti, a le do določene mere.
Foto: Andraž Kobe
Foto: Andraž Kobe
Foto: Andraž Kobe
Foto: Nada Žgank

Simona Semenič že v napotkih za uprizoritev besedila jerebika, štrudelj, ples pa še kaj "neizprosno zahteva redukcijo kakršnihkoli kompromisov", zato ne preseneča, da so nekateri umetniški vodje slovenskih gledališč to besedilo zavrnili, saj zapiše: "V kolikor imajo igralke in igralci kakršenkoli predsodek ali težave z goloto in seksualnostjo na odru, naj ne sodelujejo pri uprizarjanju tega besedila."

Na prvi pogled je jerebika, štrudelj, ples pa še kaj igra o nekem zgodovinskem času (60. leta minulega stoletja) in o manifestacijah temeljne slovenske ideološke razklanosti (klerikalni in liberalni pol) v Vipavski dolini.

"A bolj se zadeva razpleta, bolj postaja igra portret sodobne slovenske družbe, v kateri ideološko prepričanje zlahka zamenja pragmatična korist. Besedilo v svoji intenziteti nenehno prehaja med časi in kraji in je v tem smislu celo bolj podobno filmskemu scenariju. Filmska in metagledališka govorica sta podlagi za neke vrste ambientalno filmsko postavitev," piše na spletni strani Slovenskega mladinskega gledališča (SMG), ki podpisuje koprodukcijo predstave z zavodom Maska Ljubljana.

Ob Janši so predstavo ustvarili še oblikovalec zvoka Eduardo Raon, igralec Stane Tomazin in oblikovalec animacije Luka Umek. Besedilo bo uprizorjeno kot (nemi) film s podnapisi, prva ponovitev pa bo na sporedu v soboto.

Predstava jerebika, štrudelj, ples pa še kaj je nastala kot zadnja predstava v sklopu Abonmaja Simona Semenič, ki je obsegal prerez delovanja letošnje dobitnice nagrade Prešernovega sklada kot dramatičarke, performerke in izjemne gledališke osebnosti. Prvi dogodek, performans Jaz, žrtev., je bil 7. oktobra na sporedu letošnjega festivala Mesto žensk, skozi ves oktober pa so bili Simoni Semenič posvečeni številni dogodki.

Simona Semenič, Nova pošta, Maska, SMG, jerebika štrudelj ples pa še kaj