STA, 20. 5. 2022

V Novi Gorici se začenja letošnji Teden ljubiteljske kulture

Z večerno prireditvijo se v Novi Gorici začenja letošnji teden ljubiteljske kulture v Sloveniji, ki pa bo trajal kar mesec dni. Prireditve se bodo po dveh letih prekinitve vrstile vse do 18. junija. V Novi Gorici bo do nedelje potekal tudi festival mladinske kulture Vizije.

Foto: Pixabay

Prireditev se bo začela ob 19.15, ko se bo na osrednjem novogoriškem Bevkovem trgu obiskovalcem predstavil Goriški pihalni orkester z dirigentom Sandijem Cejem. Temu bo sledil še koncert Orkestra Mandolina Ljubljana s prepoznavnimi uspešnicami filmske glasbe pod taktirko dirigenta Andreja Zupana.

Slavnostni nagovor odprtja je pripadel Gojmirju Lešnjaku - Gojcu, filmskem, gledališkem in televizijskem igralcu ter režiserju, ki mu je letos zaupan častni naziv ambasadorja Tedna ljubiteljska kulture. Letos je Teden ljubiteljske kulture posvečen filmu.

Teden ljubiteljske kulture je vseslovenski projekt za večjo vidnost ljubiteljske kulture in njenih akterjev, poklon več kot 107.000 ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem po Sloveniji in zamejstvu. Program obsega vse umetniške zvrsti, od glasbe, gledališča, lutk, plesa, folklore, filma, multimedije do literature, likovne in fotografske dejavnosti, vključuje pa tudi vse starostne ter etnične skupine.

Teden ljubiteljske kulture se bo zaključil 18. junija s celodnevno prireditvijo v Arboretumu Volčji Potok. Na njej bodo predstavili 12 dejavnosti JSKD, osem panog ljubiteljske kulture in osem kulinaričnih kotičkov, predstavilo pa se bo okoli 3000 ustvarjalcev ljubiteljske kulture v Sloveniji.

Na dan prireditve, ki bo potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja in v organizaciji JSKD ter soorganizaciji Arboretuma Volčji Potok in Občine Kamnik, bo vstop v Arboretum prost. Prireditev bo spremljala tudi vseslovenska humanitarna akcija, na kateri bodo zbirali sredstva, namenjena otrokom, obolelim za rakom.

Teden ljubiteljske kulture