STA, 5. 10. 2011

V Novi Gorici o Cankarjevih Hlapcih mlajša generacija gledališčnikov

V SNG Nova Gorica so na oder postavili Cankarjeve Hlapce. Režijo je prevzel Miha Golob, poleg njega pa je v ustvarjalni ekipi veliko novih imen, ki so tokrat prvič ustvarjala v novogoriškem gledališču. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala umetniška vodja gledališča Ira Ratej, je prišel čas, da o Hlapcih spregovori mlajša generacija.
:
:

foto Arhiv SNG NG

Direktor SNG Nova Gorica Jožko Čuk je poudaril, da so do tako velikega teksta čutili veliko težo odgovornosti. "To, kar sem videl na vajah, lahko strnem v osem načel sistemov kakovosti, to je sistemov za upravljanje in vodenje ljudi na dolgoročni osnovi, ne samo s tistim, kar pomeni videz, saj so ustvarjalci pokazali na tisto, kar je tudi v spodnjem delu ledene gore in sicer ostaja nevidno," je o predstavi povedal Čuk.

Po besedah Ratejeve pa je vsaka uprizoritev Hlapcev "nekakšen lakmusov papir tega, kje Slovenci v določenem trenutku smo oziroma kaj delamo sami s sabo".

Tokratna uprizoritev Hlapcev je drugačna od ostalih, a še vedno aktualna tudi v tem času. "Hlapce smo zaprli v Plečnikovo Peklensko dvorišče, tako kot je Plečnik zaprl svoje študente, moderniste. Vsak večer se nato to dvorišče odpre in se ponovi ista zgodba," je o predstavi povedal režiser.

Po njegovem prepričanju so Hlapci Cankarjevo vizionarsko delo. "Hlapci smo namreč vsi, ki dopuščamo tak sistem in nič ne naredimo, da bi ga spremenili," je dodal.

Pri tokratni uprizoritvi Cankarjeve drame, ki je bila edina prepovedana zaradi svoje aktualnosti, je sodeloval skoraj celoten ansambel novogoriškega gledališča. Poleg režiserja Mihe Goloba pa so prvič v novogoriškem gledališču sodelovali dramaturg Krištof Dovjak, glasbenik Vasko Atanasovski, kostumografinja Nina Holc in igralec Tomislav Tomšič.

V predstavi nastopajo še Aljoša Ternovšek k.g., Radoš Bolčina, Miha Nemec, Kristjan Guček, Bine Matoh, Marjuta Slamič, Helena Peršuh, Teja Glažar, Milan Vodopivec, Jože Horvat, Maja Nemec, Vesna Vončina k.g., Mira Lampe Vujičić, Branko Ličen in Nevenka Vrančič.

Dramaturginja predstave je Ana Kržišnik, lektor Srečko Fišer, scenografka Petra Veber in oblikovalec luči Samo Oblokar. Premiera bo v četrtek, 6. oktobra, ob 20. uri.