STA, 10. 8. 2020

Umrl je pisatelj Ladislav Črnologar

V 86. letu starosti je umrl pisatelj Ladislav Črnologar, so sporočili iz družinskega kroga. Črnologar, ki se je podpisal pod več kot ducat romanov in nekaj radijskih iger, je eden redkih, ki se je v Sloveniji sistematično ukvarjal z miniaturkami - majhnimi knjižicami, ki jih je sam tudi izdelal.

Foto: Pixabay

Ladislav Črnologar, ki se je rodil 31. oktobra leta 1935 na Hrušici pri Jesenicah, je bil v slovenskem literarnem prostoru prisoten od 80. let minulega stoletja. Prvo njegovo daljše objavljeno delo je bila povest Pot v življenje, ki ji je leta 1980 sledil romaneskni prvenec z naslovom Na gredi, ki je izšel pri založbi ČZP Kmečki glas. Leta 1995 je izdal povest Sla po strahu, ki je avtorjevo zadnje objavljeno delo, ki je kot večina njegovih del izšlo v samozaložbi. Leta 1990 je za svoje pisanje leta prejel Čufarjevo plaketo, piše na avtorjevi spletni strani.

Črnologar je pisal tudi radijske igre. Za radijsko igro Saloma je prejel nagrado radijskega odra Trst. Kot je tedaj zapisala tržaška komisija, delo odlikujejo "umetniška celovitost, dramatična silovitost in etična sporočilnost". Za radijsko igro Razstreljeni bog, ki jo je priredil po svojem istoimenskem romanu, je prejel nagrado sveta RTV Slovenija.

Ladislav Črnologar