STA, 20. 1. 2014

V Mini teatru Žabji kralj v režiji Roberta Waltla

V Mini teatru na Križevniški je bila v soboto premiera lutkovne predstave po motivih pravljice bratov Grimm Žabji kralj. Uspešnica Mini teatra iz leta 2001 v režiji bolgarskega režiserja Slavča Malenova je tokrat zaživela pod režijsko taktirko Roberta Waltla z igralcem Tadejem Piškom.
Foto: Arhiv Mini teater
Foto: Arhiv Mini teater
Foto: Arhiv Mini teater

V ospredju lutkovne predstave za otroke, starejše od treh let, je znana zgodba o princesi, ki ji žabec vrne v mlaki izgubljeno zlato žogico, v zameno pa zahteva njeno ljubezen. Delo temelji na vedno aktualni temi sklepanja kompromisov. Sporočilo pravljice ponuja možnost gledanja dogodkov z različnih zornih kotov. "Včasih tudi v stvareh, ki se nam sprva zdijo grde, s potrpežljivostjo odkrijemo lepoto," so zapisali v Mini teatru.

Velika uspešnica Mini teatra iz leta 2001 je doživela več kot 200 ponovitev v Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji, Italiji, Belgiji in na Madžarskem. Pod takratno režijo se je podpisal Malenov, ki ga slovensko otroško občinstvo pozna po predstavah Kalif Štrk, Lev brez repa, Majhnica in Mini cirkus.

Lutke, ki so na ogled tudi v novi različici, je poslikala Silva Bačvarova, diplomantka scenografije na sofijski Državni likovni akademiji. Avtor scenografije in likovne zasnove je Vasill Rokomanov, prav tako diplomant scenografije na omenjeni akademiji. Glasba je delo Vladimirja Džambazova. Predstava je nastala v koprodukciji s SSG v Trstu.

Povezani dogodki