STA, 22. 11. 2018

V Mini teatru premiera Korenčkovega palčka v Waltlovi režiji

V Mini teatru bodo drevi premierno uprizorili lutkovno predstavo Svetlane Makarovič Korenčkov palček v režiji Roberta Waltla. Protagonist odrske zgodbe je Korenčkov palček, ki s prijateljico Sapramiško živi na korenčkovi gredi. Korenček, kot ga skrajšano imenuje avtorica, jo po sporu s Sapramiško sam pogumno mahne v neznani svet.
Foto: Robert Waltl
Foto: Robert Waltl
Foto: Robert Waltl
Foto: Robert Waltl
Foto: Robert Waltl
Foto: Robert Waltl
Foto: Robert Waltl

Na poti sreča sončnice, kačo Jarmilo, kukavca, palčka Praprotnika in njegovo prijateljico Črnomiško, Ščeperja in še veliko drugih bitij. Korenček se je imel odlično, a je ob koncu dneva vendarle pogrešal svojo miško - kot tudi ona njega.

Korenčkov palček pooseblja sodobnega otroka; skozi celotno zgodbo se pokažejo vse njegove lastnosti. Sapramiška, kača Jarmila, kukavec in ostala bitja pa predstavljajo odrasle ljudi, a ti imajo le stransko vlogo, so zapisali v Mini teatru.

Za likovno podobo in lutke je poskrbel dolgoletni sodelavec Mini teatra, češki lutkar in scenograf Robert Smolik, za igro in glasbo pa je bil zadolžen Jose.

Korenčkov palček je naslovni literarni lik pravljice v slikanici, ki je prvič izšla leta 1989. Še istega leta je bila pravljica Svetlane Makarovič uprizorjena kot lutkovna predstava v Lutkovnem gledališču Ljubljana v režiji Slavka Hrena.

Mini teater, Korenčkov palček, Svetlana Makarovič

Povezani dogodki