STA, 11. 9. 2013

V Mini teatru gostovala predstava gledališča rok

Mini teater na Križevniški je včeraj gostil gledališki spektakel Umetniško ročno delo poljskega gledališča Teatr Figur Krakow. V predstavi, uprizorjeni v tehniki gledališča rok, je nastopilo pet igralcev. Objekt, ki pritegne pozornost gledalcev, so le roke, je na novinarski konferenci povedal igralec Hubert Michalak.

Foto: Przemek Sieraczyński

Predstava ne ponuja zgodbe in nima rdeče niti, saj je njen glaven namen pokazati, kaj vse je možno uprizoriti z nekaj ustvarjalnosti in z zelo malo materiala, je pojasnil Michalak.

S predstavo so gostovali že po številnih državah in vedno naleteli na dober odziv, saj je po igralčevih besedah govorica telesa univerzalna.

V predstavi, v kateri ima pomembno vlogo glasba, je prostor tudi za ples. Med drugim uprizorijo tudi balet Labodje jezero na glasbo Čajkovskega. Balet z rokami "zaplešejo" štirikrat počasneje kot ga sicer plesalci v "pravi baletni predstavi", a, kot je pojasnil Michalak, hitreje enostavno ne gre.

Predstava v režiji Filipa Budweila, ki so jo v Mini teatru gostili skupaj s poljskim veleposlaništvom v Sloveniji, je v Ljubljani doživela le eno uprizoritev. Po njej gledališče iz Krakowa odhaja v Zagreb, je povedala Marzena Krajewska s poljskega veleposlaništva, ki si želi čim več tovrstnega sodelovanja.

Dejan Tešović iz Mini teatra predstavo ocenjuje kot edinstven dogodek tako za Mini teater kot slovensko občinstvo, saj ponuja drugačen, v Sloveniji neznan, pogled na svet lutk.

Teatr Figur iz Krakowa deluje šest let. Po Michalakovih besedah se v prvi vrsti opredeljujejo kot lutkovno gledališče in nagovarjajo predvsem otroke oziroma družine. Zadnji dve leti se lotevajo tudi projektov t.i. gledališča senc. Pohvalijo se lahko z 12 premierami in številnimi nastopi na gledaliških festivalih po vsem svetu. V Sloveniji so se predstavili prvič.