Mini teater, 18. 6. 2014

V Mini teatru delavnice Pascala Ramberta

V Mini teatru te dni potekajo avdicija/delavnice Pascala Ramberta za mlade plesalce in igralce za nov projekt Vračanje.
:
:
Foto: Janina Žagar
Foto: Janina Žagar
Foto: Mini teater
Foto: Janina Žagar
Foto: Janina Žagar
Foto: Janina Žagar
Foto: Mini teater
Foto: Janina Žagar
Foto: Mini teater

Pascal Rambert, avtor Zapiranja ljubezni s Pio Zemljič in Markom Mandićem, eden najpomembnejših francoskih, evropskih in svetovnih gledaliških in filmskih režiserjev, avtor dramskih besedil, koreograf in direktor enega najpomembnejših svetovnih gledališč, Théâtre De Gennevilliers, se v Mini teater vrača tudi kot režiser. Kot prva postdramska premiera prihajajoče sezone Mini teatra nas čaka njegovo Vračanje, besedilo, ki ga bo napisal in režiral posebej za Mini teater.

Preteklo sezono je zaznamovala predstava Zapiranje ljubezni v režiji Ivice Buljana. Radikalni govorni in telesni performans je prepričal tako publiko kot kritike. Zato so v Mini teatru Pascala Ramberta povabili, da za njih napiše novo delo. Rembertovo Vračanje tako nastaja kot nadaljevanje zgodbe o dveh ljubimcih po njunem zdajšnjem življenju. Okostnjaka, ki plešeta ljubezenski dialog. Par ljubimcev v posmrtnem gibanju med gledališčem, animacijo in plesom.

Rambert je na avdiciji že izbiral tudi performerja za Vračanje; predstavo bosta kot performerja soustvarjala Anja Novak (študentka podiplomskega študija dramske igre na AGRFT, dodiplomski študij dramske igre je zaključila pri mentorjih red. prof. Janezu Hočevarju in izr. prof. mag. Tomislavu Janežiču) in Žan Perko (študent 4. letnika dramske igre pri mentorjih red. prof. Kristijanu Mucku in izr. prof. mag. Sebastijanu Horvatu).

Predstava po besedilu in v režiji Pascal Ramberta s performerjema Anjo Novak in Žanom Perkom bo nastala ob prevodu Suzane Koncut, oblikovanju luči in zvoka tandema son:DA, oblikovanju lutk Gregorja Lorencija, asistent režiserja je Juš A. Zidar.

Mednarodni evropski projekt Eksperimentalna gledališka akademija

Delavnice, namenjene mladim performerjem, plesalcem, igralcem in lutkarjem, ki v Mini teatru potekajo od 16. do 21. junija 2014, potekajo v okviru mednarodnega evropskega projekta Eksperimentalna gledališka akademija/Experimental Theatre Academy (ETA), ki ga sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013) in v okviru katerega bo nastala tudi predstava Vračanje. Na mednarodnih delavnicah sodelujejo tudi Kalju Karl - Kivi (Estonija), Kristina Gavran in Srđan Sandić (Hrvaška) ter Rok Anders (Slovenija).

Mini teater je v projekt Eksperimentalna gledališka akademija (Experimental Theatre Academy) vpet tudi kot koordinator. S projektom želijo zmanjšati razlike med posameznimi državami in mladim po zaključku šolanja nuditi intenzivno delo s priznanimi režiserji in umetniki znotraj EU. S projektom bodo dosegli kroženje znanj, metodologij in pristopov med posameznimi državami ter med mladimi in starejšimi umetniki iz različnih držav.
 
V okviru projekta Mini teater vabi in poziva mlade režiserje, absolvente in študente režije k sodelovanju v mednarodnih delavnicah z vrhunskimi režiserji v eminentnih gledališčih (Mini teater iz Slovenije, estonsko gledališče NUKU iz Estonije, Dječje pozorište lutaka Banja Luka, RS iz Bosne in Hercegovine, Gradsko kazalište lutaka iz Splita in Novo kazalište Zagreb s Hrvaške ter Maladype Theater z Madžarske).  Večkrat nagrajeni, uveljavljeni, priznani in izkušeni režiserji Ivica Buljan (HR), Robert Waltl, Nejc Gazvoda in Jelena Sitar (SI), Pascal Rambert (FR), Taavi Tõnisson (Estonija), Zoltán Balázs (HU), Marek Bečka (CZ) in Ágnes Kuthy (HU) bodo svoje znanje prenašali na mlade, ki so zaključili šolanje v Sloveniji, na Hrvaškem, Madžarskem, v Bosni in Hercegovini ter Estoniji, in ki si bodo tako pridobili dragocene izkušnje. Delavnice bodo potekale v Ljubljani, Budimpešti, Talinu, Splitu, na Ptuju in v Banja Luki.
 
»Mladi režiserji imajo po zaključku šolanja sicer vsa teoretična znanja, nimajo pa izkušenj. Obenem pa so jim vrata evropskih gledališč praktično zaprta. Uveljavljajo se lahko samo postopoma in večinoma le v svojem domačem okolju. Zato bomo mladim v državah, v katerih se bo projekt odvijal, omogočili stik z najboljšimi umetniki in jih tako izučili metodologije, s projektom pa bodo pridobili dragocene mednarodne izkušnje in znanja ter poglobljeno spoznali način dela priznanih umetnikov,« pojasnjuje direktor Mini teatra, Robert Waltl, ki ima tako v režiji kot v vodenju in koordinaciji evropskih projektov že dolgoletne izkušnje. »Mladim umetnikom bomo omogočili intenzivno delo z vrhunskimi režiserji, kostumografi, scenografi in tudi tehničnim osebjem v eminentnih institucijah. Če je zaključek šole faza, ki se je končala, bo projekt nudil čas, najboljše igralce, prostor in ves dramaturški material, da si na nek nov način v relativno kratkem času pridobijo veliko dragocenih informacij za samostojno delo.«
 
»S projektom bomo kroženje znanj, metodologij in pristopov dosegli in zagotovili ne samo med posameznimi državami, temveč predvsem med mladimi in starejšimi umetniki iz različnih držav,« dodaja Waltl. »Tako ocenjujemo, da bomo sodelovanje z umetniki iz drugih držav lahko omogočili vsaj 60 mladim umetnikom in tako pripomogli k večji mobilnosti umetnikov znotraj EU držav, držav kandidatk za članstvo ter umetnikov iz Bosne in Hercegovine.«

Poleg koordinatorja projekta, Mini teatra, so soorganizatorji še UO Novo kazalište Zagreb s Hrvaške, Eesti Ricklick NUKU Theater/Fundacija NUKU iz Estonije, Dječje pozorište lutaka republike Srpske z Bosne in Hercegovine, Gradsko kazalište lutaka Split s Hrvaške ter Maladype Theater z Madžarske.

Povezani dogodki

Mini teater, 24. 1. 2013
Jutri premiera Mahmuda v Mini teatru
SNG Drama Ljubljana, MGL, Mini teater, 9. 5. 2013
3 večeri, 3 gledališča in 3 predstave Ivice Buljana