STA, 11. 9. 2020

V MGLC gostijo hrvaško umetnico Noro Turato s performansi in razstavo

V Mednarodnem grafičnem likovnem centru bo od danes na ogled razstava z naslovom eto ti na hrvaške umetnice Nore Turato, ki se je v Sloveniji predstavila že na 32. grafičnem bienalu Ljubljana leta 2017. Postavitev bo uvedel performans z naslovom wow this huge wooden horse is great, ki ga bo umetnica izvedla dvakrat nocoj ter še v soboto.

Foto: Wikimedia Commons

Naslov razstave eto ti na že na prvi pogled v ospredje postavi prej določeno strategijo dela, kot da bi nakazoval vsebino, je v spremnem besedilu k razstavi zapisal kustos Vladimir Vidmar. "Je besedna zveza, ki ne pomeni nič posebnega, neprevedena je sposojena iz drugega jezika in je brez nujne povezave s posebnim kontekstom. Je bolj ritem, takt, zvok kot poved, ilustrativna za neko pomensko področje", je pojasnil.

Kar naslov po Vidmarjevih besedah najavi, je dinamični jezikovni pastiš Nore Turato, delo, "ki v raznoterih medijih kombinira hitro leteče fragmente našega z lingvističnimi dražljaji nasičenega vsakdanjika". Od oglaševalskih sloganov do političnih parol, od slengovskih besednih iger do instantnih življenjskih modrosti vpijoče barvit kompendij glasov Nore Turato predstavlja jezikovno krajino digitalne dobe, je zapisal Vidmar, ki meni, da jezik za umetnico "ni nekaj, čemur gospodarimo, temveč nekaj, kar nam v svoji neskončni igri vselej vriva pomene".

Vidmar, ki bo z umetnico v soboto opoldne vodil tudi pogovor, je zapisal nekaj besed tudi o njenih performansih. Po njegovih besedah se posameznik na performansu Nore Turato znajde v situaciji, ko ne ve točno, kaj se je pravkar zgodilo. "Naenkrat smo hipnotizirani zaradi kričeče mlade ženske, kar verjamemo in sledimo njenemu hitremu in odločnemu izpovedovanju najrazličnejših ready-made resnic, od poceni modrosti družabnih medijev, generičnih logorej, potegnjenih iz toka zavesti, do dislociranih fragmentov pop in visoke kulture," je zapisal.

Nora Turato, rojena leta 1991 v Zagrebu, živi in ustvarja v Amsterdamu. Z uporabo različnih, a tesno prepletenih medijev gradi prakso, v kateri se poigrava s hitrostjo jezika in ready-made spletnim besednjakom. Gradivo, iz katerega črpa, prihaja iz različnih virov. Prinaša zbirko prisvojenih besed, stavkov, drobcev in citatov iz filmov, oglaševanja, literature, klepetov, gledališča in družbenih medijev, so zapisali v MGLC.

Študirala je na akademiji Gerrit Rietveld v Amsterdamu in Werkplaats Typografie v Arnhemu in bila rezidentka na amsterdamski Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Razstavljala je in izvajala performanse v številnih galerijah in muzejih po vsej Evropi.

Razstava bo v MGLC na ogled do 8. novembra.

Nora Turato