STA, 20. 9. 2011

V Mariboru ta teden 6. bienalni lutkovni festival

V Lutkovnem gledališču Maribor se bo v sredo pričel 6. nacionalni bienalni lutkovni festival Ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. Festival, ki v program uvršča najboljše lutkovne predstave preteklih dveh sezon, se po nekaj letih znova vrača v Maribor. V tekmovalnem delu bo sodelovalo 12 predstav po izboru selektorice Amelie Kraigher.
:
:

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci v Mariboru pojasnila Kraigherjeva, v ospredje vse bolj odločno stopajo stvaritve, ki jih je vredno doživeti zaradi njihove izpovedne moči in predvsem umetniške prepričljivosti, ne glede na to, katerim starostnim skupinam so bile v izhodišču namenjene. Iz nabora 52 prijavljenih predstav je selektorica izbrala 12 predstav v tekmovalni ter šest predstav v spremljevalni program.

"Marsikatera od njih na svoj izviren način prebija ustaljene predstave o lutkovnem gledališču in se podaja v polje raziskave neskončnih možnosti animiranih form. Kot na prejšnjem bienalu sem se tudi letos odločila nameniti posebno pozornost izbranemu umetniku, ki je v zadnjem obdobju še posebej opozoril nase s svojim delom. To je letos glasbenik in ustvarjalec lutkovnih predstav, iskalec in raziskovalec instrumentalnih in zvočnih lutk Peter Kus," je dejala Kraigherjeva.

Sicer pa tudi letošnji festival predstavlja jagodni izbor slovenskega lutkovnega gledališča, možnost primerjave, strokovne izmenjave in druženja. Organizatorji bodo v spremljevalnem delu med drugim izvedli tudi posvet lutkovnih tehnologov, delavnico in pogovore o predstavah s pregledom slovenskega lutkovnega prostora, pripravili bodo razstavo in prostorsko inštalacijo ter gostili lutkovno predstavo iz tujine.

V tekmovalnem delu se bo do nedelje, ko bo mednarodna žirija najboljšim podelila tudi nagrade, zvrstilo 12 predstav. S po tremi se bosta predstavila lutkovni gledališči iz Ljubljane in Maribora, po eno pa bodo v različnih koprodukcijah prispevali Forum Ljubljana, gledališči Glej in Labirint, Lutkovno gledališče Fru-Fru, Lutkovni studio Koper ter Mini teater. Ob tem se bo na festivalu zvrstilo še šest predstav v spremljevalnem programu.

Bienale je svojo pot tudi začel v Mariboru in se po dveh izvedbah zaradi slabših tehničnih možnosti dvakrat preselil v Koper, nazadnje pa je gostoval na avstrijskem Koroškem. Potem ko je mesto ob Dravi lani dobilo novo lutkovno gledališče in tako vzpostavilo ustrezne delovne pogoje, se festival znova vrača v Maribor in s tem zaokroža ponudbo nacionalnih gledaliških festivalov v mestu in državi.

Direktorica in umetniška vodja Lutkovnega gledališča Maribor Mojca Redjko je povedala, da so festivalu z veseljem ponudili svoje tehnične in kadrovske zmožnosti. "Kot eden od dveh lutkarskih javnih zavodov v Sloveniji moramo skrbeti za nadaljnji razvoj tega področja, zato se mi zdi, da nacionalni festival mora dobiti svoje stalno mesto, ki bo enakovredno ostalim nacionalnim festivalom, in to tam, kjer ima optimalne možnosti za izvedbo ter dovolj pozornosti javnosti," je poudarila Redjkova.