STA, 5. 8. 2023

V Mariboru se začenja 34. Poletni lutkovni pristan

Z dopoldansko predstavo Zvočna kuhna neodvisnega zavoda Kuskus ter Hiše otrok in umetnosti v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor se v štajerski prestolnici začenja že 34. Poletni lutkovni pristan. Mednarodni lutkarski festival z eno najdaljših tradicij bo potekal do 27. avgusta, ko bodo najboljši predstavi podelili zlato žirafo.
:
:

Foto: Aljaž Sedovšek

Zasedba bo tudi letos zelo pisana, saj bodo ob slovenskih ustvarjalcih sodelovali še gostje iz Slovaške, Češke, Ukrajine, Nizozemske, Belgije in Hrvaške.

Kot je pred začetkom letošnjega dogodka povedala vodja festivala Tanja Lužar, bodo predstave tudi tokrat zelo raznolike, namenjene različnim starostnim skupinam, od najmlajših do mladostnikov in odraslih.

Glavnina programa je namenjena družinskemu občinstvu, predšolskim in šolskim otrokom ter njihovim spremljevalcem. Ob vseh lutkovnih predstavah bodo 24. avgusta v avditoriju lutkovnega gledališča pripravili tudi koncert za male in velike otroke z zasedbo Katalena.

Tudi letos so se povezali s številnimi organizacijami v mestu, zato bodo del dogodkov znova gostili na Art kampu v Mestnem parku in pred Umetnostno galerijo Maribor, letošnja novost pa je prizorišče na Mariborskem otoku.

Po besedah Lužar bo vsaka predstava posebna in zanimiva, je pa ob tem izpostavila rezidenco skupine študentov lutkarstva s praške akademije DAMU, ki bo v treh tednih pripravila predstavo Žalostinka za bika in bikoborca, namenjeno malo starejšemu občinstvu, in jo 17. avgusta premierno uprizorila prav v Mariboru.

Večina predstav bo tudi tokrat uprizorjena v zunanjem avditoriju in dvoranah mariborskega lutkovnega gledališča, novost letošnjega leta pa je tudi ta, da bodo predstave v Mestnem parku v sklopu Art kampa namesto ob nedeljah potekale ob sobotah. Vstopnice za predstave so na voljo po simbolični ceni dveh evrov.

Poletni lutkovni pristan v Mariboru poteka že od leta 1990 in ostaja stalnica poletnega dogajanja v mestu, ki vsako leto privabi več tisoč obiskovalcev. Od jubilejnega 30. festivala vsako leto najboljša predstava po izboru otroške žirije prejme nagrado zlata žirafa.

Poletni lutkovni pristan