STA, 14. 5. 2022

V mariborski Drami premierno Življenje je sen

Zadnja premiera Drame Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor v letošnji sezoni je Življenje je sen španskega dramatika Pedra Calderona de la Barce. Uprizoritev v režiji Dragana Živadinova bodo premierno izvedli danes v Stari dvorani.
:
:
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani

Španski dramatik Pedro Calderon de la Barca (1600-1681) velja za enega največjih evropskih gledaliških klasikov in zadnjega med velikimi pisci španskega zlatega veka. Življenje je sen je njegovo najbolj znano in priljubljeno dramsko besedilo, ki ga evropska gledališča pogosto uprizarjajo.

"Kot filozofsko-pesniško delo je zanimivo tudi danes, saj izraža univerzalna, večno živa vprašanja: kaj je resnica, kaj je sen, kaj je življenje?" pojasnjujejo v SNG Maribor.

Zgodba se dogaja na Poljskem v pravljično-fevdalnem okolju. Kralju Baziliju so prerokovali, da bo njegov sin Sigismund slab in krut vladar, zato so ga že kot otroka zaprli v ječo. Baziljev prestol naj bi zasedla njegova nečakinja Estrella in njen prihodnji mož naj bi bil knez Astolfo.

A kralj hoče sina vseeno preizkusiti. Mladeniča uspavajo in ko se prebudi, mu povedo, da je kralj, on pa kmalu postane tako surov, da so ga prisiljeni znova vrniti v ječo. Po sklepnih bojih med Sigismundovimi privrženci in kraljevo vojsko se Sigismund po notranjem spoznanju prostovoljno odpove prestolu.

Bazilija igra Vlado Novak, Sigismunda Žan Koprivnik in Blaž Dolenc. V ženskih vlogah so Minca Lorenci, Julija Klavžar, Eva Kraš in Irena Varga, igrajo pa še Matevž Biber, Viktor Hrvatin Meglič, Gregor Prah in Matija Stipanič.

Scenografinja in kostumografinja je Dunja Zupančič, dramaturginja in lektorica Katja Markič.

Uprizoritveni kod temelji na metodi minutnih skulptur. Estetizirana kinetična telesa oblikujejo ontološke konceptizme v prostoru in času. Njihova dramaturgija jukstapozicije, trajanja in transformacije jih umešča na območje med performativnim, gledališkim in skulpturalnim.

Pedro Calderón de la Barca, Dragan Živadinov, SNG Maribor, Življenje je sen

Povezani dogodki