STA, 30. 9. 2020

V mariborski Drami premiera drame Proslava v režiji Jana Krmelja

Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo danes in v četrtek premierno izvedla dramo Ivorja Martinića Proslava, ki je nastala v okviru evropskega projekta na temo migracij. Po besedah režiserja Jana Krmelja se v njej sooči birokratsko pojmovanje človeškega življenja s pretresljivo zgodbo resničnega človeka.
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc

V prvem delu drame je v ospredju političarka, ki se ji zgodi "jezikovni spodrsljaj" na temo reševanja migrantske problematike in zato organizirajo priložnostno proslavo, ki naj bi izpričala njeno pripadnost humanih idejam in vrednotam evropske begunske politike. V drugem delu pa se odvije pretresljiva pripoved migranta Navida Fadaeeja Nazerja o njegovi poti iz Irana do Slovenije, v katero je bil prisiljen zaradi sodelovanja na protivladnih protestih v svoji državi.

Igrajo Ksenija Mišič, Maša Žilavec, Vojko Belšak, Matevž Biber in Petja Labović.

Uprizoritev je nastala v okviru mednarodnega projekta Port of Dreamers (Pristanišče sanjačev), ki je pod okriljem Ustvarjalna Evropa potekal med letoma 2018 in 2020 v Mariboru, Novem Sadu in Dubrovniku. Namenjen je ozaveščanju ljudi o problematiki migracij in pomoči pri integraciji beguncev ter priseljencev v nova kulturna okolja.

Pred začetkom študija uprizoritve so v SNG Maribor pod vodstvom Mojce Marič in Benjamina Virca spomladi lani potekale izobraževalne in pogovorno-terapevtske delavnice, na katerih so sodelovali migranti iz različnih nacionalnih in kulturnih okolij, ki zdaj živijo v Mariboru. Nastalo etnografsko-dokumentarno gradivo je služilo za nastanek besedila mariborske uprizoritve, ki ga je spisal hrvaški dramatik Ivor Martinić.

Proslava bi morala biti po prvotnih načrtih premierno uprizorjena na Dubrovniškem poletnem festivalu, a je te načrte prekrižal covid-19.

SNG Maribor, Proslava, Jan Krmelj