STA, 23. 12. 2020

V mariborskem lutkovnem gledališču Rumi in kapitan

V organizaciji Lutkovnega gledališča Maribor (LGM) bo danes spletna premiera lutkovne predstave za najmlajše občinstvo Rumi in kapitan. Nastala je po istoimenski pesnitvi Saše Pavček, ki "vabi na plovbo po gladini življenjskih preizkušenj, kjer valove strahu, godrnjanja in sebičnosti premaga mirna gladina poguma, srčnosti in ljubezni".
:
:

Režiserka, avtorica likovne podobe in priredbe je Eka Vogelnik, igrata Dunja Zupanec in Miha Bezeljak.

"Poetična otroška pesnitev Saše Pavček pripoveduje o kapitanu, ki se je upokojil in ima končno čas za plovbo po morju. Za posadko si izbere zvesto psičko Rumi in razvajeno mačko Abo," je povedala dramaturginja Tanja Lužar.

Trmast in godrnjav kapitan se požvižga na nasvete galeba, ki ga svari pred nevihto, in izpluje. Mirna morska gladina se kmalu spremeni v razburkane valove, nevihta pa jih potiska proti otoku, na katerem se skrivata pregnanca, prestrašena otroka z mačkonom Juzdahirjem.

Sprva nejevoljen kapitan ob stiku z izgubljenima otrokoma spremeni svoj nergaški pogled na svet in nenavadni skupinici nesebično pomaga.

"Tematika je nedvomno aktualna, ker se s tem srečujemo tudi v Sloveniji vedno bolj pogosto," je izpostavila Lužarjeva.

Oblikovno gre po njenih besedah za klasično lutkovno predstavo, kjer so večinoma uporabljene namizne lutke, nekaj je tudi senčnega gledališča. Kostume za lutke je izdelala Mojca Bernjak, lutke pa Mitja Ritmanič, Aleksander Andželovič in Eka Vogelnik. Avtorica glasbe je Brina Vogelnik.

Premiera bo samo prek spleta za izbrano občinstvo in abonente, ki imajo to predstavo v programu. Ostalemu občinstvu jo bodo predstavili, ko bodo gledalci ponovno smeli v gledališke dvorane.

Rumi in kapitan, Eka Vogelnik, LGMB

Povezani dogodki