STA, 26. 2. 2020

V Londonu nastaja opera o življenju in smrti Litvinenka

Umor nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka bo postal glavna tema opere, ki bo od julija na sporedu londonske Grange Park Opere. Skladatelj Anthony Bolton je dejal, da tragična zgodba Litvinenka vključuje vse elemente operne zvrsti - moč, politično noto, prevaro, ljubezen in nevarnost, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.
:
:

Foto: Pixabay

Bolton je opero z naslovom Življenje in smrt Aleksandra Litvinenka ustvarjal tri leta. Na ponedeljkovi predstavitvi projekta je dejal, da ga je začela zgodba pokojnega ruskega vohuna zanimati, ko je prebral njegovo biografijo: "Ko sem odložil knjigo, sem pomislih, za vraga - to mora postati opera." Kraj dogajanja opere v dveh dejanjih je postavljen v Rusijo in Veliko Britanijo.

Litvinenko, nekdanji vohun KGB in njene ruske naslednice FSB, kasneje pa kritik Kremlja z azilom v Veliki Britaniji, je umrl leta 2006 star 43 let zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem 210. Strup je zaužil s čajem, ki ga je spil v londonskem hotelu Millennium.

Britanska preiskava leta 2016 je pokazala, da je Litvinenkov umor verjetno odobril ruski predsednik Vladimir Putin. Britanska policija je kot glavna osumljenca, ki naj bi Litvinenku podtaknila strup, imenovala ruska državljana Andreja Lugovoja in Dmitrija Kovtuna, a Londonu ni uspelo, da bi od ruskih oblasti dosegli njuno izročitev.

Na predstavitvi opere je bila prisotna tudi vdova nekdanjega ruskega vohuna Marina. Novinarjem je dejala, da v primeru moža pravici še vedno ni bilo zadoščeno, a ostaja optimistična, da bodo ljudem, ki so ubili njenega moža, nekoč sodili. Želi si, da bi si opero ogledali tudi predstavniki ruske oblasti, piše AFP.

Bolton je razkril, da je v opero vključil tudi elemente priznanih ruskih skladateljev, kot so Sergej Rahmaninov, Dmitrij Šostakovič in Peter Iljič Čajkovski ter ruski nogometni napev, vojaški marš in čečensko himno. Skladatelj je izrazil upanje, da je ustvaril delo, ki bo dolgo živelo na odrih in bo s tem ohranjalo Litvinenkovo zgodbo živo. "To je nekaj, kar opera zmore," je poudaril za AFP.

Svetovna premiera opere bo 16. julija.

Grange Park Opera