STA, 20. 6. 2017

V ljubljanski Operi posodobljena baletna pravljica Peter in volk

V SNG Opera in balet Ljubljana za sredo napovedujejo premiero baletne pravljice za pripovedovalca in orkester Sergeja Sergejeviča Prokofjeva Peter in volk v režiji in koreografiji Ivana Peternelja. Glasbena pravljica, napisana leta 1936 na temo boja med dobrim in zlom, bo tokrat zaživela v sodobnejši različici, za katero je poskrbela Jana Pavlič.
:
:

SNG Opera in balet Ljubljana / Foto: Mihael Grmek, via Wikimedia Commons

Prvotna različica pravljice vsebuje zgodbo o dečku Petru, ki ga nikoli ni strah. Rad se izmuzne dedku na travnik pred hišo v bližini gozda. Na potepih ga spremljajo prijateljice račka, ptičica in mačka. Nekega dne, ko se vsi štirje zabavajo na travniku, se iz gozda priklati velik siv volk, ki ga Peter s pomočjo ptičice užene v kozji rog.

Kot je na novinarski konferenci spomnila dramaturginja Jana Pavlič, je pravljica doživela precej animiranih priredb, pred dvema letoma pa je nastala celo njena interaktivna različica Peter in volk v Holywoodu, za katero je založba Deutsche gramofon izbrala razvpitega rockerja Alica Cooperja, ki ga spremlja Nemški narodni mladinski orkester. Peter se je prelevil v rusko siroto, ki pripotuje z letalom v Hollywood k dedku, hipiju. Zgodbici Prokofjeva je dodana predzgodba z odlomki številnih znanih melodij Prokofjeva in drugih znanih klasikov.

Za tokratno baletno različico Petra in volka - te so dosti redkejše od izvirne simfonične različice Prokofjeva s pripovedovalcem ali njenih filmskih obdelav - so si izbrali netradicionalen pristop k zgodbi, ki je bila prvotno postavljena v Moskvo, v čas, ko je moral človek premagati naravo, je pojasnila dramaturginja. Zgodba tako ne govori več o boju med dobrim in zlom, ki ga pooseblja volk, pač pa o srečanju dveh svetov, ki se med seboj ne poznata. Sporočilo pa je, da se drugega, čeprav ga ne poznamo dobro, ni treba bati.

Prvotna zgodba je postavljena na velik zelen travnik, na katerem je drevo, ki so ga za predstavo spremenili v otroško igrišče s skejtersko rampo, je povedal Peternelj. Na igrišču se igrajo otroci, ki jih začne dražiti pubertetnik. "A volk v zgodbi ni zlo, je le divji, zato ga ne zapremo v živalski vrt, pač pa ga pospremimo v divjino," je poudaril Peternelj.

Scena je bela in deluje kot bel list, na katerem se izrisujejo podobe z zelo živimi barvami, da vse skupaj deluje kot slikanica, je še povedal Peternelj. Za te učinke oz. oblikovanje svetlobe je poskrbel Jaka Šimenc. Scenografka in kostumografka je Barbara Stupica. Kot je opozorila, je želela like predstaviti na sodoben način in ne kot bitja "s kosmatimi ušeski".

Glasbeni vodja in dirigent je Aleksandar Spasić, ki premiero, kot je povedal, posveča svoji vnukinji in otroku v sebi.

Pomembno vlogo pri predstavi ima pripovedovalec Vito Weis, ki ga je Peternelj opisal kot "navihanega škrata, ki skoči iz škatle in animira like".

Na sredini premieri bo v vlogi Petra nastopil Filippo Jorio, volka bo upodobil Hugo Mbeng, dedka pa Tomaž Horvat.