STA, 5. 4. 2024

21. Otroški festival gledaliških sanj

V Pionirskem domu se bo začel 21. Otroški festival gledaliških sanj, na katerem se bodo predstavile skupine, ki združujejo različne pristope: ples, lutke, senčno gledališče in gib. V Festivalni dvorani se bo tako predstavilo 28 gledaliških in osem improvizacijskih gledaliških skupin z več kot 400 nastopajočimi.
:
:

Foto: Pixabay

Strokovno žirijo letos sestavljajo predsednica žirije Staša Prah, Rok Kravanja in Nina Ivanišin. Na festivalu sodeluje tudi otroška žirija, ki jo sestavljajo mladi igralci in igralke Pionirskega doma.

Kot so zapisali v Pionirskem domu, postaja festival gledaliških sanj "med mladimi gledališčniki vedno bolj priljubljen, saj ni veliko priložnosti, kjer bi se lahko mladinske skupine predstavile". Festival se ponaša z vključevalnostjo in dostopnostjo, saj otrokom iz različnih okolij ter socialnih ozadij omogoča, da se javno izrazijo in izkažejo. Predstave so brezplačne, s čimer festival spodbuja dostop do kulturnih vsebin za mlade in omogoča širjenje kulturnega bogastva, so dodal v centru za kulturo mladih.

Po besedah ustanoviteljice festivala Bjanke Kršmanc iz Pionirskega doma festival opozarja na pomen gledaliških sanj: "Sanjati gledališke sanje je čas, ko se spomnimo, da je v življenju še kaj več od vsakdanjosti, trenutek, ko lahko postanemo tisto, kar nismo, ko lahko sporočamo vse, kar drugače zamolčimo, ko se nam odpre prostor za čarovnijo," je poudarila.

Festival spodbuja izražanje, ustvarjanje, vrednost kulturno-umetniškega izražanja otrok in mladih, poudarja pomen in moč uprizarjanja vrstnikov za vrstnike, ustvarja skupnost kulturno ozaveščenih, dejavnih in povezanih mladih posameznikov.

Sanjati gledališke sanje je čas, ko se spomnimo, da je v življenju še kaj več od vsakdanjosti, trenutek, ko lahko postanemo tisto, kar nismo, ko lahko sporočamo vse, kar drugače zamolčimo, ko se nam odpre prostor za čarovnijo.

Kot je poudarila direktorica Pionirskega doma Barbara Murn Vrviščar, v Centru za kulturo mladih verjamejo, da je umetniško izražanje mladih ključno za razvoj kreativnosti in samozavesti. Po besedah vodje otroške žirije in gledališke pedagoginje Urše Strehar Benčina pa festival ponuja "varno okolje, kjer se mladi lahko izrazijo, preizkusijo in raziskujejo svoje talente ter se naučijo sodelovanja in empatije".

Festival se bo sklenil 14. aprila s podelitvijo priznanj in predstavitvijo nove edicije knjige Gledališke sanje 3, ki je izšla pod okriljem Pionirskega doma.

Otroški festival gledaliških sanj, Pionirski dom