STA, 27. 5. 2011

V ljubljanski Drami v sezoni 2011/12 slovenski noviteti

V SNG Drama Ljubljana v sezoni 2011/12 načrtujejo 12 premier. Ponudili bodo dve krstni uprizoritvi novih slovenskih besedil in tri prve slovenske uprizoritve besedil sodobnih tujih avtorjev, je na novinarski konferenci v sredo poudaril ravnatelj SNG Drama Ljubljana Ivo Ban. Kot je dejal, računajo, da bo glede na program sezona uspešna.

foto arhiv STA

Na velikem odru bodo sezono začeli s predstavo Ljubezen in država Vladimirja Stosavljevića, ki bo premierno uprizorjena septembra. Režijo bo prevzel Dragan Živadinov, ki bo pri uprizarjanju uporabljal za postmodernistično dramsko masko vektorialno metodo, je zapisano v programski knjižici.

Oktobra bo na vrsti premiera Malomeščanov Maksima Gorkija. Gorkijeva prva igra iz leta 1901 je takoj vzbudila pozornost cenzure in je bila večkrat prepovedana. Igro, ki je mnogo več kot samo neizprosen in odkrit prikaz svoje dobe, bo režirala Mateja Koležnik.

Novembra bo sledila premiera otroške predstave Mala Čarovnica Otfrieda Preusslerja. Odrsko priredbo je napisal Andrej Rozman Roza. Njegova verzija je melodična, prepletena s šaljivimi, a tudi pikrimi rimami in zapolnjena s slikovitimi čarovniškimi uroki. Krstno uprizoritev bo režiral Diego de Brea. Predstava je po Banovih besedah primerna za otroke med osmim in 13 letom starosti, zanjo pa so se odločili, ker je prav za to starost na Slovenskem kulturna ponudba najslabša.

Za najmlajše so razpisali tudi dva abonmaja Ciciban, v sklopu katerih bodo ob Mali čarovnici ponudili še predstavi Slovenskega ljudskega gledališča Celje Maček Muri in Cesarjeva nova oblačila, najmlajšim pa nameravajo po Banovih besedah preko vodenih ogledov in delavnic prikazati tudi zakulisje Drame.

V januarju bo na vrsti premiera slovenske novitete Bobby in Boris, ki jo podpisujejo Mitja Čander, Eva Mahkovic in Dušan Jovanović. Slednji bo prevzel tudi režijo krstne uprizoritve. Igra je napisana kot dokumentarna drama, v kateri se mešajo dramske in novinarske zvrsti. S preigravanjem vznemirljivih šahovskih partij in z vpogledom v njihovo zakulisje uprizarja legendarno svetovno prvenstvo v šahu leta 1972 v Reykjaviku, ko sta se za naslov svetovnega prvaka pomerila njegov branilec Boris Spaski in izzivalec Bobby Fischer.

V koprodukciji s Cankarjevim domom bodo prav tako v januarju v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma uprizorili Vampirje po romanu Brama Stockerja. Vampirji v režiji Diega de Bree temeljijo na klasični verziji zgodbe, kot jo je zapisal Stocker. Uprizoritev bo izkoristila predvsem komični potencial predloge, so zapisali v programski knjižici.

Krstna uprizoritev predstave Padec Evrope Matjaža Zupančiča, ki bo prevzel tudi režijo, bo na vrsti marca. Zupančič z svoji novi igri ostro opazuje današnjo družbo in je do nje neusmiljen, posebej do njenih deviantnosti in sprevrženosti.

Marca bodo na velikem odru premierno uprizorili igro Miroslava Krleže Gospoda Glembajevi, ki jo bo režiral Ivica Buljan. Igra z izjemno ostrino, gledališko močjo in senzibilno kritičnostjo peresa enega največjih hrvaških ustvarjalce prikazuje, kaj se zgodi, kadar tajkuni srečajo usodo, piše v programski knjižici.

V Mali drami bodo v novi sezoni premierno uprizorili predstavo Orkester Jeana Anouilha v režiji Diega de Bree, sledile bodo predstave Prah Györgyja Spira v režiji Vinka Möderndorferja, Pri nas je vse v redu Dorote Maslowske, ki jo bo režirala Ivana Djilas, in Rdeča Johna Logana v režiji Zvoneta Šedlbauerja. Vse bodo na Slovenskem uprizorjene prvič. Program Male drame vključuje tudi Replike iz antike, koncertne uprizoritve novih prevodov antične dramatike po izboru in v postavitvi Jere Ivanc.