STA, 8. 7. 2024

V Ljubljani začetek svetovnega kongresa daCi 2024

V Ljubljani se je začel 16. svetovni kongres daCi 2024 - Dance and the Child International, ki je v Slovenijo pripeljal plesne strokovnjake, umetnike in mlade plesalce iz 32 držav iz vsega sveta. Kongres je namenjen predstavitvi najnovejših praks in smernic na področju plesne pedagogike.
:
:

Foto: Pixabay

Ob tem bo kongres povezal in mednarodno izpostavil slovenske dosežke na področju ustvarjalnega plesa, plesne pedagogike in učenja z ustvarjalnim gibom.

V okviru kongresa bodo potekale plesne delavnice, predavanja, predstavitve, okrogle mize, plesni program otroških in mladinskih plesnih skupin ter domače profesionalne plesne produkcije.

Program vključuje vse starostne skupine - od predšolskih otrok do seniorjev. V okviru kongresa bodo v prostorih Univerze v Ljubljani 11. julija podpisali tudi daCi ljubljansko deklaracijo, ki bo pomemben dokument na področju kulturno-umetnostne vzgoje. Podpisnica bo tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Skupni slogan kongresa je I - Body, I - Dance: I for Imagination, Improvisation, Inclusion, Identity, Intelligence, Interdisciplinarity, saj je vsa vsebina vezana predvsem na telo.

"Telesa nimamo, ga ne posedujemo, temveč smo telo. Mi smo naše telo. Telo in ples sta namreč neločljivo povezana," piše v sporočilu za javnost. Kot še piše, predvsem ustvarjalni ples in sodobne plesne metode poudarjajo zavedanje telesa in spodbujajo ustvarjalnost v gibanju, ki temelji na otrokovi domišljiji.

Otvoritveni dogodek v CUK Kino Šiška so pripravili dijaki in dijakinje Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana, smer gledališče in film ter sodobni ples, pod režijskim, koreografskim in glasbenim mentorskim vodstvom. V sporočilu za javnost so ga opisali kot zmes improvizacijskega gledališča in sodobnega plesa ter da poudarja srčno srečanje z drobnim vpogledom v slovensko etnografsko izročilo in v širše polje sodobnega plesa. Slavnostna govornica bo ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Gostitelja kongresa v Ljubljani, ki se bo sklenil 12. julija, sta Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani.

daCi 2024