STA, 3. 6. 2011

V Ljubljani začetek festivala Klovnbuf

V Ljubljani se danes začenja četrti mednarodni gledališko-klovnovski festival Klovnbuf. Festival, letos posvečen ženski klovnadi, bo ob 15. uri v Slovenskem mladinskem gledališču odprla Klovnbufova kvadratna miza. Klovnbuf bo do 16. junija zavzel nekaj ljubljanskih prizorišč, pozneje pa se bo s Klovnbufovo karavano podal še v druge slovenske kraje.

Ultimativna tragedija / foto Kaja Zmajevska
Zavod Bufeto, ki pripravlja festival, je k sodelovanju povabil mednarodno uveljavljene umetnice na področju klovnovskega gledališča: v Avstraliji rojeno Britanko Nolo Rae, v Franciji živečo Američanko Lauro Herts, Ukrajinko Albino Matuzko, ki ustvarja na Nizozemskem in Hilary Chaplain iz ZDA. Klovnese bodo na festivalu uprizorile več predstav, o svojem delu pa bodo spregovorile na popoldanski okrogli mizi, na kateri se bodo posvetile festivalskemu geslu "Cherchez la femme".

Okrogli mizi s klovnesami bo zvečer sledila prva predstava Laure Herts "A Won Woman Show". V soboto bo nastopila Hilary Chaplain, v nedeljo Noa Rae, dan pozneje pa še Albina Matuzko.

V sklopu Klovnbufovega gledališča bodo uprizorili še Shakespearovo Ultimativno tragedijo, ki je nastala v mednarodni produkciji.

Klovnbuf bo ponudil tudi štiridnevno delavnico Klovnbufov laboratorij, ki jo bo vodila klovnesa Rae, s predstavami pa bodo med 13. in 16. junijem nadaljevali na Dvornem trgu. Pozneje bo sledilo gostovanje; Klovbufova karavana bo med 20. junijem in 2. septembrom obiskala več slovenskih krajev.

Zavod Bufeto junija v prestolnici pripravlja tudi Grajske norčije 2011, ki bodo med 13. in 18. junijem zavzele ulice mestnega jedra, od 17. do 19. junija pa Ljubljanski grad.