STA, 11. 5. 2011

V Ljubljani se mudi libanonski umetnik Rabih Mroue

V Ljubljani te dni gostuje večkrat nagrajeni libanonski umetnik Rabih Mroue. V ponedeljek je Mroue v Cankarjevem domu predstavil projekt Gledališče z umazanimi nogami, včeraj zvečer pa je igralec, režiser in dramatik v Mini teatru na Križevniški predstavil svoje performativno predavanje z naslovom Prebivalci podob.
:
:

foto Rabih Mroue
V "lecture performansu" Prebivalci podob iz leta 2009 Mroue problematizira kompleksno analizo rabe in zlorabe podob v politične in ideološke namene v Libanonu in na Bližnjem vzhodu, so sporočili iz zavoda Maska.

Prebivalci podob prinašajo tri zgodbe, ki se navezujejo na različne fotografije, je za spletno stran Hürriyet Daily News zapisala Marzena Romanowska. Mroue v tem projektu po njenih besedah ironično in humorno komentira "fotografske intervencije", ki so bile uporabljene za politično propagando po ulicah Bejruta. Pri tem zadovoljuje potrebe poslušalcev, ki so slabo seznanjeni z zgodovino arabskih držav, in jim hkrati podaja nove informacije, katerim naj bi sledili.

Leta 2009 je na performansu v Carigradu na primer zelo prepričljivo dejal: "Mislim, da je bila ta fotografija posneta po smrti Nasserja (nekdanji predsednik Egipta) in Haririja (nekdanji libanonski premier)." Poslušalci so se na njegovo izjavo odzvali s smehom, a so se hkrati zavedali, da je bila lahko fotografija zmanipulirana. Z izpostavljanjem absurdnosti fotografskih intervencij skuša Mroue opozoriti vse, ki ne dajejo dovolj velike teže fotografijam, ki jih obkrožajo v vsakdanjem življenju, je še zapisala Romanowska.

Ob projektu Gledališče z umazanimi nogami, ki ga je Mroue v ponedeljek predstavil v Cankarjevem domu, je umetnik pojasnil, da njegova gledališka dela ne potrebujejo več dejanskega gledališkega prostora, ne igralcev, odra ali velike produkcije. "Vseeno mi je, kje se bo predstava odvila ali koliko ponovitev bo imela. Pomemben je govor po delu; govor, ki umetniško delo opiše kot dovršen dogodek; govor, ki je tu in tam hkrati; govor, ki bo proizvedel ideje; govor, ki postane predstava sama in brez katerega se zdi, kot da se umetniško delo ni nikoli zgodilo...," so organizatorji povzeli njegove besede.

Rabih Mroue se je rodil v Bejrutu leta 1967. Je igralec, režiser in dramatik ter eden od ustanoviteljev in član izvršnega odbora Bejrutskega umetniškega centra (BAC). Leta 1990 je začel uprizarjati svoje drame in se ukvarjati z videom. Lani je prejel nagrado za scenske umetnosti grant, ki jo podeljuje Fundacija za sodobne umetnosti v New Yorku. V Ljubljani je gostoval že dvakrat, in sicer s predstavo Iskanje pogrešanega uslužbenca leta 2005 na festivalu Exodos ter leto poprej na festivalu Mesto žensk s predstavo Biokraphia. Njegovo delo je vključeno tudi v mednarodno kolekcijo Moderne galerije Ljubljana, Zbirka Arteast 2000+23.

V londonskem Rivington Place je trenutno na ogled Mrouejeva samostojna razstava "I, the Undersigned" (Spodaj podpisani), s katero se direktno odziva na politične dogodke v Libanonu in širši regiji, so še sporočili iz zavoda Maska, ki je zaslužen zato, da je Mroue ponovno obiskal Ljubljano.