STA, 28. 8. 2014

V Ljubljani razstavlja Silvan Omerzu

V Bežigrajski galeriji 1 bodo danes ob 19. uri odprli tradicionalno razstavo Od skice do lutke, na kateri bodo letos predstavili delo Silvana Omerzuja iz predstave Hiša Marije Pomočnice.

Hiša Marije Pomočnice / Foto: Žiga Koritnik

V Bežigrajki 1 bodo predstavili skice, lutke, scenske elemente ter video iz predstave Hiša Marije Pomočnice v Slovenskem mladinskem gledališču leta 2008, ki so delo Silvana Omezuja. Lutke, ki so podobne velikosti človeka, vzpostavljajo vzporeden svet bivanja ter sobivanja lutk in ljudi, kot bi obstajale med življenjem in smrtjo.

Avtor je v preteklih letih režiral predstave za Slovensko mladinsko gledališče v Ljubljani, Lutkovno gledališče Ljubljana ter Lutkovno gledališče Maribor. V zadnjem času se ukvarja tudi s prostorskimi postavitvami, kot so razstava Solze v cerkvi nekdanjega cistercijanskega samostana v Kostanjevici leta 2006, v galerijah La Bellone v Bruslju leta 2007, Kazematah na Ljubljanskem gradu v letih 2007 in 2010, razstava Avtomati v mariborski Kibeli leta 2008, leta 2009 pa je v Mednarodnem grafičnem likovnem centru pripravil prostorsko postavitev Omizja.

Omerzu, rojen leta 1955 v Brestanici, je po študiju na Pedagoški akademiji v Ljubljani prejel štipendijo za študijsko bivanje v Pragi, kjer je končal specializacijo iz lutkovne scenografije in oblikovanja lutk. Za svoje delo je prejel vrsto mednarodnih in domačih nagrad, med drugim nagrado Prešernovega sklada. Ves čas se ukvarja tudi s knjižno ilustracijo. V letih od 1994 do 2013 je ilustriral 17 knjig za različne založbe, hkrati pa je tudi stalni sodelavec revij Cicido in Ciciban.