STA, 14. 5. 2019

V Ljubljani in Mariboru začetek prvega festivala uprizoritvenih umetnosti Trigger

S prestavo 6 v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča in Zavoda Maska se bo drevi, 14. 5., začel festival sodobnih neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Trigger, pri katerem poleg SMG in Maske sodelujejo še Gledališče Glej, Moment Maribor, Flota in Via Negativa. Na prvi pilotni izdaji bodo predstavljene najdrznejše uprizoritve sezone.
:
:

Foto: Pixabay

Festival, ki bo potekal do 16. maja v Ljubljani in Mariboru, je namenjen predvsem tujim selektorjem gledališč in festivalov, ki si lahko tako na enem mestu ogledajo izbor sodobne neodvisne uprizoritvene produkcije v Sloveniji, so sporočili iz gledališča Glej.

Prvi Trigger bo zvečer ob 18. uri v SMG uvedla predstava Žige Divjaka 6, ki tematizira resnični dogodek iz leta 2016. Takrat so v Dijaški in študentski dom Kranj poskušali namestiti šest mladoletnih beguncev brez spremstva, vendar so zaradi nasprotovanja staršev in lokalne skupnosti morali ta načrt opustiti.

Predstavi 6 bo ob 20. uri v Stari mestni elektrarni sledila predstava Bunkerja v izvedbi avtorskega kolektiva Beton Ltd. z naslovom Velika pričakovanja, prvi festivalski dan pa bo ob 22. uri v Gleju sklenil dokumentarni performans Marka Požlepa Bolj čudno od raja.

V sredo se festivalsko dogajanje seli v Maribor. Ob 18. uri bo v Amfiteatru II. Gimnazije Maribor na ogled Heroj 2.0 - predstava vseh predstav, v kateri igrata Uroš Kaurin in Vito Weis, ki sta lani prejela Borštnikovo nagrado za igro. Dve uri pozneje pa si bo na intimnem odru GT22 v Mariboru mogoče ogledati predstavo Sorry v produkciji Via Negative in zavoda Sploh, v kateri nastopajo Anita Wach, Grega Zorc in Andrej Fon.

Na istem odru bo v četrtek ob 18. uri na ogled predstava v produkciji Moment Maribor Mi ne gremo nikamor, ki so jo ustvarili Nika Bezeljak, Miha Blažič - N'toko, Andrej Firm, Barbara Kukovec in Petra Veber.

Festival bo ob 20. uri v Amfiteatru mariborske gimnazije sklenila plesna predstava dvojca - Žigana Krajnčana in Gašperja Kunška Alien express.

Trigger