STA, 22. 5. 2014

V Ljubljani danes pričetek gledališkega festivala Prelet

S predstavo Pekel je prazen v režiji Marka Mlačnika se bo v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) v Ljubljani pričel 8. gledališki festival Prelet. Letošnja izdaja, ki bo potekala v znamenju osebne in ustvarjalne svobode, bo ponudila 17 predstav. Festival se bo sklenil 29. maja.
:
:

Pekel je prazen / Foto: Arhiv SMG

Ustvarjalci predstave Pekel je prazen, ki je naslov dobila po prvem delu verza iz Shakespearovega Viharja, so izbrali poezijo in prozo članov mreže mest zatočišč za preganjane pisatelje ICORN, ki so jo spojili z deli drugih evropskih literatov. Predstava zastavlja vprašanja o svobodi, cenzuri, političnih pregonih, pa tudi o eksistencialni stiski, osamljenosti in procesu ter (ne)zmožnosti ustvarjanja - vprašanja, ki so občečloveška.

SMG, ki festival tretje leto organizira v sodelovanju z Gledališčem Glej, bo letos obiskovalcem ponudil deset predstav. Na festivalu bo tudi praizvedba po besedilu Drage Potočnjak Srce na dlani v režiji in zasnovi Mareta Bulca.

Gledališče Glej sodeluje s šestimi predstavami. Med njimi je Na most Jaše Kocelija, ki jo bodo uprizorili na Šuštarskem mostu in kjer bo v ospredju delo osmih pesnikov iz Francije, Avstrije, Velike Britanije, Nemčije in Španije. Dogodek bo uvedlo branje avtorjev mreže ICORN na ladjici, ki bo plula med Mesarskim in Šuštarskim mostom.

Mostarski teatar mladih se bo na festivalu predstavil s predstavo Sedem vzdihov, ki govori o ženski problematiki med vojno.

Organizatorji so letošnji festival zasnovali v sodelovanju z generalno skupščino Mednarodne mreže mest zatočišč za preganjane pisatelje (ICORN), ki v tem času poteka v prestolnici.

Ob festivalu bo poleg skupščine ICORN potekala še vrsta dogodkov, med njimi srečanje Vzhodnoevropske mreže uprizoritvenih umetnosti EEPAP, delavnica dramskega pisanja z ameriškim dramatikom Normanom Allenom ter letošnja novost - pogovori z ustvarjalci v klubu Daktari.

Prelet

Povezani dogodki