STA, 10. 11. 2014

V LGL že 400. ponovitev predstave Kdo je napravil Vidku srajčico

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) je bila včeraj, 9. novembra, 400. ponovitev lutkovne predstave Kdo je napravil Vidku srajčico. Predstava je bila v LGL premierno uprizorjena pred osmimi leti v režiji in likovni podobi Eke Vogelnik. Doslej si jo je ogledalo 51.000 gledalcev in velja za eno najbolj priljubljenih predstav v LGL.
:
:

foto Arhiv Lutkovnega gledališča Ljubljana

Priljubljena slovenska pravljica, ki jo je Fran Levstik napisal pred 137 leti, govori o štiriletnem Vidku, ki si strga svojo edino oblekico. Vsak od sedmih otrok v revni družini ima samo eno srajčko in ko jo preraste, ponošeno oblačilo dobi naslednji otrok. Ubogi Videk tako ostane brez vsega, zato mu na pomoč priskočijo živali. "Ovčka da volno, pajek stke blago, rak blago razreže, ptiček ga sešije. Videk ima kmalu prekrasno novo srajčko in ves vesel se teče domov pokazat," piše na spletni strani lutkovnega gledališča.

Kritiki so jo ob premieri ocenili kot otrokom prijazno, prijetno naravno, mehko in toplo uprizoritev, ki je spoštljivo oživila pravljico iz slovenske literarne dediščine. Posebej so izpostavili igralca Majo Kunšič in Iztoka Lužarja, ki sta na sproščen in hudomušen način oživila Vidka in živali, sporočili iz LGL.

Pravljica Kdo je napravil Vidku srajčico je prvič v knjižni obliki izšla leta 1965 v Cicibanovi knjižnici z ilustracijami Rože Piščanec, leta 1979 pa je izšla v zbirki Mladinske knjige Zlata slikanica. Doživela je več lutkovnih priredb.

Povezani dogodki