STA, 12. 9. 2023

V LGL premiera senčne predstave Galop na temo uspeha za vsako ceno

V Lutkovnem gledališču Ljubljana bodo danes na mali oder premierno postavili senčno predstavo Galop režiserja Tina Grabnarja. V njej obravnava zamisel "sledenja svojim sanjam", eno od sodobnih manter, ki jo otroci poslušajo od malih nog, ter poskuša prikazati, kaj se zgodi, ko se nedolžna otroška igra spremeni v pretirano željo po uspehu in slavi.
:
:
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž

Protagonist predstave je deček, ki živi na kmetiji blizu mesta, na kateri imajo poleg drugih domačih živali tudi mladega konja. Nekega dne gre deček z družino na sejem in tam vidi konjske dirke. Zmagovalec za nagrado prejme velik svetleč pokal. V dečku se zbudi neustavljiva želja po zmagi. Da bi lahko nekega dne tudi sam nad glavo dvignil takšen pokal, začne s svojim konjem vztrajno trenirati, so vsebino predstave povzeli v Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL).

Uprizoritev tematizira pomen prijateljstva v nasprotju z neustavljivo željo po zmagi. Predstava odpira za današnji "čas slavljenja individualizma" zelo relevantno vprašanje, koliko je vredno žrtvovati, da bi dosegli svoj cilj.

Lutkovna predstava je narejena v tehniki senčnega gledališča. Vizualna plat predstave je ustvarjena z baterijskimi svetilkami, ki osvetljujejo izrezljane dele ploskih lutk in scenografije, s katerimi animatorji na velikem platnu ustvarjajo gibljive podobe. Igra svetlobe in sence gradi atmosfero in z močnimi barvnimi učinki sestavlja pretresljivo zgodbo.

Pomembno vlogo pri predstavi ima tudi zvok. V nekakšnem tonskem studiu na robu odra igralec animator sproti ustvarja zvočno podobo predstave. S kokosovimi lupinami uprizarja topotanje konjskih kopit, z usnjenim pasom pok biča, z lastnim vokalom hrzanje utrujenega konja. Tako lahko gledalci vidijo in razumejo, kako nastaja zvok predstave, ki se odvija pred njimi, so še zapisali v LGL.

Pod besedilo predstave se z režiserjem Grabnarjem podpisuje še Ana Duša. Avtorica likovne podobe je Eva Mlinar, avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar, scenografka Sara Slivnik, kostumografka Tina Bonča.

Galop, LGL, Tin Grabnar

Povezani dogodki